Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de fier
Un barbat adult pierde circa 1 mg de fier pe zi. Femeile, in timpul ciclului menstrual, pierd pana la 15 mg de fier zilnic. In timpul sarcinii, viitoarele mame trebuie sa acopere si nevoile fatului, pe langa cele proprii.

Chiar daca anemia este probabil simptomul preponderent al lipsei de fier, nu trebuie neglijate nici infectiile pe care organismul nu le poate infrunta adecvat daca se gaseste in deficit de fier – in aceasta situatie anormala, celulele de aparare acumuleaza fier, diminuand astfel cantitatea disponibila in mod obisnuit pentru globulele rosii.

Atentie! nu toate formele de anemie sunt rezultatul unei carente de fier, trebuie consultat medicul inainte de a consuma un supliment.

Tulburari atribuite consumului excesiv de fier
Efectele toxice ale unei supradozari de fier obliga la luarea unor precautii. In afara unor situatii, lasand la o parte situatiile exceptionale (sarcina, alaptare si anumite infectii repetate), suplimentarea fierului nu ar trebui sa fie necesara, cu conditia ca nevoile zilnice sa fie satisfacute prin alimentatie. Medicul trebuie sa prescrie doza in urma unui test sangvin.

O supradozare de fier provoaca greata, voma, constipatie, diaree; pe termen lung, poate cauza depozite excedentare pe articulatii (artrita).

Note utile
— Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum