Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina C
Scorbutul este o boala inca prezenta in zilele noastre, desi, pe Pamant, o alimentatie saraca in vitamina C este aproape exclusa. Totusi, este posibila o asimilare neadecvata, o eliminare excesiva sau o crestere a nevoilor organismului. Persoanele varstnice, alcoolicii, fumatorii sunt predispusi la carente de vitamina C. Bebelusii, hraniti de mame cu deficit de vitamina C sau cei hraniti cu lapte praf, pot suferi de hipovitaminoza.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina C
Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de intoxicare cu vitamina C. Daca, totusi, consumul depaseste 3000 mg/zi, pot aparea arsuri gastrice, diaree, calculi renali. De aceea, atunci cand doza de vitamina C atinge pana la 1000 mg/zi, se recomanda un supliment de magneziu. Astfel de cantitati nu trebuie administrate persoanelor care sufera de hemocromatoza (acumularea fierului in tesuturi) sau de insuficienta renala.

Note utile
— Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripei.

— Ea este eliminata din sange dupa 4 ore de la ingurgitare.

— Un fumator de 20 de tigari/zi prezinta un deficit de 25% de acid ascorbic si de 40% daca fumeaza mai mult de 20 de tigari.

— Acidul ascorbic se conserva mai mult timp in mediul acid.

— Vitamina C nu vindeca nici un tip de cancer, dar contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

— Suplimentarea cu vitamina C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum creatinina, glucoza sangvina si urinara.

— Anumiti specialisti nu recomanda guma de mestecat cu vitamina C, pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum