Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B12

Cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina, apare un deficit, iar un regim alimentar inadecvat – tipic mai ales pentru vegetarienii convinsi, care nu consuma nici produse lactate si nici oua, poate genera carente de vitamina B12. De asemenea, persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat, care genereaza: palpitatii, slabiciune, pierderea apetitului, memoriei, tulburari de personalitate.

Cercetatorii cred ca exista o legatura intre vitamina B12 si evolutia bolii Alzheimer. O cantitate insuficienta de vitamina B12 ar permite eliminarea unei substante numita homocisteina care, atunci cand depaseste un anumit nivel, devine nociva pentru celulele cerebrale.

In acelasi timp, pe baza proprietatii sale procoagulante, care reprezinta un pericol pentru peretii arterelor, homocisteina ar putea fi legata si de maladiile cardiovasculare.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B12
Pentru ca este eliminata rapid prin urina, nu prezinta nici un risc. Totusi, persoanele astmatice pot avea reactii alergice.

Note utile
— Este dificil de stabilit o legatura intre carenta vitaminica si anumite boli, deoarece deficitul se instaleaza lent, in ani de zile.

— Consumul terapeutic de vitamina B12 nu este indicat pacientilor bolnavi de cancer.

— Pentru pacientii care au probleme de asimilare, medicii au recurs la forma injectabila.

— Calciul faciliteaza asimilarea vitaminei B12.

— Administrarea intravenoasa a hidrocobalaminei poate contracara efectele otravirii cu cianura.

— Adeptii culturismului care nu doresc sa abuzeze de anabolizante steroidice, pot consuma suplimente de vitamina B12, aceasta fiind un anabolizant natural.

— Asociata altor vitamine din complexul B, vitamina B12 ajuta la reglarea ciclului menstrual.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum