Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B3
Desi in zilele noastre pelagra este o boala rara, exista inca posibilitatea aparitiei ei. Acum poate fi diagnosticata de la primele simptome precum oboseala, probleme de digestie, irascibilitate, respiratie greoaie.

Alcoolicii si persoanele ce sufera de tulburari gastro­-intestinale trebuie sa stie ca sunt predispuse la o astfel de carenta vitaminica. De asemenea, cei ce consuma zaharuri rafinate sau urmeaza un tratament cu antibiotice pot suferi de un deficit de vitamina B3.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B3
Riscurile intoxicarii cu vitamina B3 sunt inexistente; efecte secundare pot aparea in cazul hipervitaminozei cauzate de suplimentare si, in nici un caz, in urma consumului de alimente ce contin niacina. Pot aparea la nivelul epidermei mancarimi, arsuri, roseata, dureri de cap sau leziuni hepatice.

Note utile
— Este recomandat consumul de vitamina B3 dupa masa principala.
— Cand cantitatea zilnica depaseste 1000 mg, trebuie ca pacientul sa fie pus sub supraveghere medicala; astfel de cazuri se intalnesc in tratamentul hipercolesterolemiei.
— Daca regimul alimentar include in cantitati suficiente proteine (carne, oua, branzeturi), nu exista nici un risc de imbolnavire.
— Suplimentele de vitamina B3 previn bronsita, ametelile, acufenele ("zgomote" in urechi).


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum