Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina A
Deficienta de vitamina A nu este obisnuita in tarile dezvoltate. Pot aparea probleme de asimilare sau de transformare a carotenilor (molecule de caroten), mai ales daca alimentatia e saraca in grasimi.

Persoanele susceptibile la deficiente de vitamina A sunt cele bolnave de cancer, tuberculoza, pneumonie, infectii urinare, complicatii digestive.

Primele simptome ce apar in cazul hipovitaminozei sunt: hemeralopia (diminuarea acuitatii vizuale nocturne), xeroftalmia, hipersensibilitatea la lumina, iritarea si inrosirea globului ocular. De asemenea, pot surveni si lipsa poftei de mancare, pierderea gustului si a mirosului, formarea caliculilor renali, manifestari alergice, degradarea mucoasei aparatelor intestinal, respirator si urogenital.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina A
Un consum excesiv de vitamina A poate produce o serie de reactii precum: nervozitate, migrene, hipertrofia ficatului, tulburari digestive, astenie, pierderea in greutate, voma, dureri articulare si osoase.

Femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta aceasta vitamina; doze mai mari de 6 mg/zi pot genera malformatii congenitale fatului, mai ales la nivelul sistemului nervos. Specialistii le recomanda maximum 1,2 mg/zi.

Note utile
— Persoanele care sufera de acnee nu trebuie sa ia supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide.

— Nu este recomandabil consumul vitaminei A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului.

— Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia vitaminei A.

— Provitamina A este recomandata fumatorilor, pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea, creste rezistenta la infectii.

— Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele ce consuma in mod frecvent alcool sau au un regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de vitamina A.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum