Clickmed
programare rapida la medic

Sodiu

Consumul abuziv de sodiu in cursul ultimilor ani a facut atat de multa publicitate negativa acestui mineral, incat este considerat aproape un inamic al organismului. Adevarul trebuie insa restabilit, astfel ca aceasta substanta capitala sa-si reia locul pe care il merita. Sodiul abunda in lichidele extracelulare (plasma sangvina).

Doza zilnica recomandata: 1–3 g.

Mai multi specialisti opteaza pentru o cantitate moderata (pana la 2400 mg/zi). Un bun punct de reper pentru a supraveghea consumul de sodiu: 5 ml (1 lingurita) echivaleaza cu 2000 mg (2 g) de sodiu.

Surse
Lista este lunga, de aceea majoritatea consuma chiar mai mult sodiu decat necesarul zilnic. Mai mult, toate alimentele tratate industrial contin doze crescute de sodiu, fie pentru a le accentua gustul, fie pentru a le prelungi conservarea.

Principalele alimente bogate in sodiu sunt: majoritatea produselor din carne (mai ales jambonul si sunca), legumele, pestele si carnea conservata, supele la plic si la cutie, crustaceele, cerealele, painea si produsele de panificatie, sosurile si, bineinteles, sarea de masa.

Roluri si caracteristici
— regleaza volumul de lichide;

— impreuna cu potasiul, asigura permeabilitatea membranei celulare si permite circulatia normala a tuturor agentilor indispensabili organismului;

— amelioreaza transmiterea impulsului nervos si muscular.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum