Coronavirus Update

Vaccinurile ii protejeaza pe copii

Vaccinurile ii protejeaza pe copii

Vaccinurile copilariei ii protejeaza pe copii de o serie de boli grave. Parintii se gandesc intotdeauna atat la beneficii cat si la riscuri.

Copiilor li se administreaza aceste vaccinuri la o varsta frageda. Este esential ca vaccinarea sa se realizeze din timp deoarece aceste boli apar, de obicei, cand copilul este foarte mic si riscul de a aparea complicatii este foarte mare.

Un vaccin nu implica riscuri majore. Scopul este sa intareasca imunitatea organismului si sa il protejeze. Unele vaccinuri cum ar fi tetanus, nu ofera imunitate pe termen lung si, de aceea, trebuie repetate la anumite perioade de timp pentru a mentine imunitatea organismului.

Daca unui copil ii sunt administrate mai multe vaccinuri deodata, nu i se poate intampla nimic rau pentru ca efectul este similar cu cel produs de multitudinea de microbi cu care copilul intra in contact zilnic. Ba mai mult, eficienta este mai mare si nu sunt necesare decat cateva injectii.

Efectele secundare ale vaccinurilor variaza in functie de organism:

- febra usoara
- durere
- roseata
- umflarea locului intepat
- dureri de cap
- oboseala
- lipsa apetitului
- unii copii pot avea un efect secundar neurologic (atac de apoplexie)

Insa, beneficiile sunt mult mai multe decat riscurile in cazul unui copil sanatos.

Parintii sunt deseori ingrijorati de faptul ca anumite vaccinuri ar putea provoca autism. Acesta teama este nefondata si faptul ca autismul apare cand se efectueaza vaccinarea pentru pojar, oreion sau rubeola este o simpla coincidenta.

Exista cazuri in care copilul nu poate fi vaccinat daca este alergic la unul sau mai multe din componentele vaccinului. De asemenea, daca prima doza are efecte ce pun in pericol viata copilului, urmatoarele doze nu mai sunt administrate.

Vaccinarea este amanata daca in ziua respectiva copilul sufera de o boala grava, dar acest lucru nu se aplica in cazul racelii sau in cazul unei infectii la ureche.

In general, nu este bine sa sariti peste un vaccin deoarece copilul va deveni vulnerabil la boli grave care pot fi evitate. Daca aveti retineri fata de un anumit vaccin cereti lamuriri medicului.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum