Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Supraveghere si ingrijiri

Somnul devine tot mai bine organizat. Normal, somnul nocturn dureaza 10-12 ore fara intrerupere. Sugarul nu se mai trezeste mai devreme decat restul familiei. Adoarme relativ repede, dar uneori se dezveleste imediat dupa ce a adormit. Va fi imbracat cu o pijama cu botosei. La aceasta varsta se misca mult in pat, astfel incat se poate incurca in paturi si cearsafuri. De aceea nu i se va pune decat un singur cearsaf pe dedesubt (cearsafurile-husa sunt cele mai practice pentru ca raman intinse tot timpul) si va fi acoperit cu o singura patura.

La trezirea din somn, sugarul este vesel si activ. Cand se trezeste, mama il ia in brate, ii vorbeste, ii arata cat este de multumita ca 1-a regasit, apoi il schimba si-i da sa manance. Aceste "reintalniri" matinale vesele, la trezirea sugarului mare si copilului mic reprezinta un mod sigur de a evita dificultatile de a adormi, care pot surveni mai tarziu; daca este asigurat ca la trezire isi vede mama, nu-i va mai fi teama.

In timpul zilei, perioadele de somn devin mai scurte. Unii copii mai dorm de 3 ori in cursul zilei, altii o singura data, dar mai prelungit.

a)La 9 luni vitamina D se poate administra pe gura (200 000 u. i.). La cei care primesc vitamina D in administrari zilnice, se continua profilaxia, dozele fiind fixate de medic,

b)La noi in tara, se obisnuieste ca intre 9 luni si 15 luni sa se administreze vaccinul antirujeolic, in timp ce în alte tari, vaccinul antirujeolic (simplu sau asociat cu cel antirubeolic si antioreion) se administreaza la 14 luni. Uneori, intre a 6-a zi si a 9-a zi de la vaccinare copilul poate prezenta reactie vaccinala: febra, agitatie, "guturai", chiar o eruptie asemanatoare celei din rujeola. Se va combate febra si agitatia. Reactia dispare in 1-5 zile.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum