Coronavirus Update

Strategii de adormit bebelusul

Natura a asigurat de la sine relatia copil-mama. In primele zile de la nastere, sanii mamei produc doar cantitati mici de colostru si lapte, ideal pentru necesitatile bebelusului. Trezirea frecventa a celui mic datorata foamei si alimentarea lui duce la cresterea rapida a rezervei de
lapte si pe de alta parte si la marirea stomacului bebelusului in decurs de 2 saptamani, varsta la care acestia castiga in mod normal greutatea pierduta dupa nastere.

Totodata, faptul ca bebelusul doarme mai mult duce la constientizarea schimbarii mediului, prin reactii precum plansul.

Unde doarme copilul tau?
Exista doua variante:

Somnul bebelusului alaturi de mama
Multi parinti dorm in acelasi pat cu bebelusul lor, satisfacand astfel mult mai usor nevoile alimentarii frecvente si minimalizand intreruperea somnului parintilor.

Cercetarile dovedesc ca bataile inimii mamei si ritmul sau respirator il ajuta pe bebelus sa si le organizeze pe ale sale. Dezavantajul major fiind ca atunci cand copilul creste, va trebui sa se obisnuiasca sa doarma singur.

Parintii nu ar trebui sa foloseasca saltelele cu apa, orice lenjerie sau perne cu puf. Nu trebuie sa fumeze sau sa foloseasca medicamente in acelasi mediu cu copilul.

Bebelusul doarme singur
In zilele noastre, dormitul separat de copil a devenit din ce in ce mai comun. La inceput, frecventele treziri pentru alimentare sunt necesare, insa poti minimaliza efortul punandu-l pe cel mic intr-un patut alaturi de patul tau in prima luna sau chiar si a doua.

Dupa primele saptamani, sugarii care au fost alimentati bine si care si-au recapatat greutatea, au reusit sa ingere cantitati mult mai mari de lapte si sa-si mareasca perioada de somn. Il poti obisnui pe cel mic sa doarma mai mult folosind urmatoarele strategii:

• Ignora miscarile (agitatia, murmuitul) bebelusului din timpul somnului activ si starile somnoroase ale acestuia - multi dintre ei vor adormi la loc in loc sa se trezeasca dupa mancare.
• Organizeaza-i timpul pentru dormit realizand un program cu orele de somn precum si baia, povestea de adormit si alaptarea. Toti copiii, indiferent daca acestia dorm singuri sau nu, gasesc in rutina siguranta. Simplele obiceiuri sunt cele mai dorite daca bebelusii se bazeaza pas cu pas pe acestea, oferindu-le curiozitatea de a vedea ce se intampla mai departe.
• Alte strategii de adormit: stingerea luminii, o temperatura optima, nici prea cald, dar nici prea rece.

Aceste strategii ii vor ajuta pe bebelusi sa doarma din luna a treia sau a patra pentru 6-8 ore.

Totusi, atunci cand este vorba de somn, nu exista un ghid pentru toti parintii. In primul rand nimeni nu poate controla somnul bebelusului perfect. Tu, ca parinte, trebuie sa-ti alegi propriile strategii pentru a-l adormi pe cel mic, cele care i se potrivesc. In al doilea rand, somnul pe perioada noptii nu este o provocare doar pentru o noapte, ci una constanta.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum