Clickmed
programare rapida la medic

Scaunul la sugarul foarte mic

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am o fetita de o luna si sunt nelamurita in privinta scaunelor, sunt de natura lichida in care se regaseste un lichid vascos tip mucoasa intestinala si firisoare de sange. Ce poate fi?




Diareea acuta este una dintre cele mai comune manifestari patologice intalnite la sugar, putand fi determinata de cauze multiple si foarte variate:

  • infectia: atat intestinala (enterala) cat si parenterala: orice infectie din organism de la infectii in sfera ORl, infectii respiratorii si pana la infectia urinara, pot fi insotite la sugar de tulburari ale tranzitului intestinal; etiologia poate fi bacteriana, virala sau parazitara;
  • tratamente antibiotice administrate pentru alte afectiuni, inclusiv colita pseudomembranoasa;
  • greseli alimentare: supra sau subalimentatie, dilutii necorespunzatoare de lapte, alimente necorespunzatoare etc.;
  • alergii alimentare; in cazul sugarilor alimentati la san, alimentatia mamei trebuie avuta in vedere;
  • malnutritia, prin scaderea tolerantei digestive si a imunitatii poate determina diaree;
  • alte boli digestive sau extradigestive (un sindrom hemolitic uremic se poate insoti de aparitia unor scaune cu sange).

    La sugar, in primele luni de viata, datorita particularitatilor sale functionale si a unui sistem imunitar inca insuficient maturat, exista riscul aparitiei unor complicatii severe in cazul neglijarii unui episod de diaree acuta severa: sindrom de deshidratare acuta, convulsii, malnutritie, anemie, prolaps rectal, volvulus, perforatie intestinala, megacolon toxic, septicemie etc.

    Prezenta mucusului/puroiului si a sangelui in scaun sunt semne patologice care tradeaza prezenta unei enterocolite (o inflamatie a intestinului), de cele mai multe ori determinata de o cauza infectioasa. Prima atitudine cand observati astfel de modificari in scaun trebuie sa fie consultarea fara intarziere a medicului, cu atat mai mult daca este vorba despre un sugar atat de mic.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum