Clickmed
programare rapida la medic

Prevenirea iritatiei produsa de scutece

Prevenirea iritatiei produsa de scutece




Cea mai buna metoda de prevenire a iritatiilor produse de scutece este alegerea scutecului potrivit si schimbarea cat mai frecventa a acestuia (ori de cate ori este necesar).

Dupa igienizarea corespunzatoare locala (indepartarea fecalelelor si urinii cu apa calduta, servetele umede), se pot aplica diferite solutii speciale pentru copii care previn aparitia iritatiilor la acest nivel.

Cremele, uleiurile sau unele unguente sunt recomandate inaintea aplicarii unui nou scutec. Dupa primele luni de viata acestea nu mai sunt necesare si sunt folosite doar in cazurile in care apar anumite iritatii la acest nivel.

Unguentele cu antibiotic sau antiinflamator trebuiesc folosite doar la indicatia medicului pediatru!
Servetelele umede, sunt special create pentru copii si sunt adesea utilizare mai ales atunci cand sugarul trebuie schimbat in alt loc decat acasa (masina, oras, vizita).

Trebuie folosite scutecele recomandate pentru fiecare grupa de varsta, de preferinta de unica folosinta. Acestea lasa pielea sa respire, absorb corespunzator umezeala si sunt usor de utilizat in orice situatie.

Copiii cu piele sensibila trebuie sa fie igienizati doar cu apa calduta sau cu un tampon curat umed din bumbac trebuind evitate solutiile cu alcool, cremele si solutiile parfumate care provoaca deseori iritatii.

Contrar obiceiului, talcul nu trebuie folosit, deoarece impiedica respiratia pielii, inchide porii si determina aparitia infectiilor, crustelor si eczemelor. Orice iritatie care persista mai mult de 3-4 zile necesita consult medical de specialitate!

Metode utile pentru prevenirea iritatiilor provocate de scutece:

  • pastrarea uscata a zonelor invelite in scutec, uscarea, stergerea funduletului dupa fiecare igienizare

  • igienizarea corespunzatoare a zonelor genitale, mai ales la fetite deoarece acestea sunt predispuse pentru a dezvolta infectii la acest nivel (vulvovaginite)

  • aplicarea unui strat protector (unguent, ulei sau alte solutii speciale pentru copii), dupa fiecare schimbare a scutecului. Unguentele care contin petroleum sau oxid de zinc sunt des utilizate si extrem de eficiente.

    Trebuie evitata folosirea talcului, deoarece acesta nu lasa pielea sa respire, acopera porii si poate avea un efect nociv asupra plamanilor.

  • o atentie speciala este necesara in momentul diversificarii alimentatiei si introducerii alimentelor solide.

    In acest caz iritatiiile pot fi secundare si unor alergii alimentare si nu neaparat unor factori iritativi locali.

  • folosirea scutecelor recomandate pentru fiecare grupa de varsta si utilizarea corecta a acestora. Scutecele nu trebuie stranse excesiv pentru a lasa aerul sa intre evitand astfel pastrarea unei umezeli accentuate.

    Scutecele si lenjeria din plastic nu sunt indicate pentru nici un copil indiferent de varsta.

  • evitarea spalarii scutecelor cu detergenti, balsam de rufe, innalbitori puternic clorurati deoarece toate aceste substante determina iritatii locale.

    Clatirea scutecului se face de regula cu apa curata sau apa in care s-a adaugat putin otet (care scade alcalinitatea acestuia).

  • alaptarea copilului pentru un timp cat mai indelungat. Pe langa beneficiile majore pe care le are alimentatia naturala (creste rezistenta la infectii, stimuleaza formarea unei flore optime la nivelul intestinului gros, etc), aceasta previne formarea unor scaune alcaline care predispune la infectii si iritatii.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum