Clickmed
programare rapida la medic

Introducerea supei

Introducerea supei (pireului) de zarzavat cu carne
pe langa lapte, poate fi inceputa la sfarsitul lunii a 5-a si nu mai devreme la sugarii alimentati artificial si care cresc bine in greutate. Sugarul a dobandit capacitatea de a le inghiti si digera. Zarzavaturile aduc vitamine, saruri minerale si celuloza ("fibre").

Prin consistenta lor sunt mai "satioase". In plus, sugarul se obisnuieste sa manance cu lingurita. La sugarul alimentat natural diversificarea nu e necesara decat dupa varsta de 5-6 luni. Pana atunci va primi doar suc sau pulpa de fructe. De asemenea, la sugarii care au o crestere in greutate necorespunzatoare nu se introduce "supa" pentru ca are o valoare calorica mai mica decat orice produs lactat, introducerea unei mese cu alimente solide reprezinta pentru mama si sugar o schimbare substantiala.

Alimentul nou se da incet si cu rabdare. Sugarul va fi ajutat sa se obisnuiasca cu gustul si consistenta noului aliment. El invata numai treptat sa duca alimentul de la varful catre baza limbii. La inceput este foarte neindemanatic (il proiecteaza afara cu limba, pe care o foloseste ca pentru supt) si devine nerabdator.

Mama se poate astepta ca, la inceput, sugarul sa scoata aproape totul din gura, pana se obisnuieste cu noul mod de a manca. Daca se incearca cu rabdare si se repeta mereu acest lucru, sugarul va reusi in curand sa retina ceva din noul aliment. Daca dupa cateva tentative nu se obtine nici un progres, se renunta si se reincepe dupa 2-3 saptamani. Mama nu trebuie sa-si piarda curajul!

Consistenta primului aliment se adapteaza varstei, gradului de maturatie a sugarului, capacitatii lui de a transporta spre baza limbii si de a inghiti alimente solide. Se incepe cu o consistenta foarte mica, apoi alimentul respectiv se ingroasa treptat. Nu se incepe ca pe vremuri cand se da supa "strecurata", ci se da dintr-o data supa de legume mixata sau trecuta prin sita (la inceput numai morcov, apoi si cartof), a carei consistenta va creste treptat ajungand la aceea de pireu.

Trecerea se va face treptat, tinandu-se seama de gusturile si modul in care accepta fiecare sugar modificarile alimentatiei. Familia este poate mirata de faptul ca acordam atata importanta gusturilor si reactiilor individuale ale sugarului. Se implineste astfel o sarcina educativa importanta: se respecta individualitatea fiecarui copil.

Nu inseamna ca trebuie sa i se satisfaca toate capriciile sau ca orice aliment nou sa i se dea cu frica si cu ezitari. Mama trebuie sa aiba rabdarea si indemanarea necesare atunci cand aduce ceva nou in alimentatia sugarului si in viata lui in general. Rigiditatea dogmatica si fortarea sugarului au dus la cele mai multe anorexii (lipsa de pofta de mancare) psihice la varsta de sugar si la tulburari de comportament la copilul mai mare. Deci, daca sugarul refuza un anumit pireu de zarzavaturi sau fructe el nu va fi fortat. Se va avea in vedere ca anumite preferinte sau repulsii sunt posibile in cadrul unui comportament alimentar si acest lucru va fi respectat.

Daca se da sugarului sansa de a-si descoperi acum unele preferinte alimentare, se va constata, cand va fi mai mare, ca alimentatia lui ii este specifica, iar acest lucru este valabil si in alte domenii de educatie.

La sugarii care au tendinta la constipatie sau la obezitate, supa de zarzavat se va introduce mai timpuriu. Supa se prepara pornind de la fiertura de legume. La inceput se fierb numai morcovii (foarte bine tolerati de orice sugar, deoarece contin pecline - care combat diareea - multe saruri minerale si vitamine) si foarte putina albitura (patrunjel sau telina). La cei cu tendinta la constipatie se introduc de la inceput si
cartofii.

Se aleg 4-5 morcovi de buna calitate, de marime mijlocie, 2-3 cartofi, 1 radacina de patrunjel, se spala si se curata bine; se adauga nu prea multa apa si se fierbe pana ce zarzavatul se sfarama usor. Daca apa scade prea mult, se completeaza mereu, pentru a nu fierbe in sec. Se trec printr-o sita deasa sau se mixeaza numai morcovii si ceva mai tarziu cartofii. Se resuspenda morcovii si cartofii in apa de fierbere. La inceput se adauga numai 10 lingurite de morcovi pasati (50 g).

Pana la 4-5 luni se recomanda sa predomine morcovii; dupa aceea, daca sugarul tolereaza si mananca mai bine, "pireul" poate fi predominant de cartofi pe care, de obicei, sugarii il primesc cu placere mai mare decat pe alte zarzavaturi. In traditia romaneasca, in "pireu" se pun si albituri (radacinoase de patrunjel, telina sau pastarnac); unii sugari nu agreeaza insa zarzavaturile cu anumite arome.

Ulterior, daca sugarul a ajuns sa manance si alte zarzavaturi, acestea se pot pasa amestecate in supa (cartofi, morcovi, dovlecei, ceapa, boabe de mazare verde, tomate, gulii, albitura, foi verzi). Sugarul nu va fi fortat sa primeasca un amestec care contine un zarzavat care nu-i place. Suntem de parere ca la inceput supa sa se prepare cu mai multe zarzavaturi, dar sa se treaca prin sita numai cartofi si/sau morcovi.

Obiectivul permanent in prepararea si administrarea acestei mese este sa se treaca cat de curand de la supa la pireu, singurul care acopera nevoile nutritive ale sugarului mai mare.

La sugarii care prefera sa manance numai din biberon, consistenta supei va fi pregatita in asa fel incat sa treaca prin orificiile tetinei. La cei care primesc "supa" cu lingurita (de preferat!) se va da de la inceput sub forma de pireu. Este important ca zarzavatul sa fie trecut prin sita sau mixat. De la inceput aceasta supa poate fi imbogatita cu 1-2 masuri rase din laptele praf cu care este alimentat sugarul. Acest adaos face ca sugarul sa primeasca mai usor supa si in acelasi timp sa creasca valoarea calorica a mesei respective.

Dupa ce in decurs de 1-2 saptamani primeste supa (piureul) de zarzavat (morcovi si cartofi) se poate renunta la imbogatirea cu lapte praf instant (adaptat sau partial adaptat) si se trece la adaosul de ulei de floarea-soarelui (1/2 lingurita). In decurs de sapte zile se va introduce carnea de pasare sau de vita tanara (manzat).

Carnea se fierbe si se mixeaza. La inceput sunt suficiente 2-3 lingurite care se introduc de 4 ori pe saptamana, din doua in doua zile. Carnea procurata (proaspata, de buna calitate) se transeaza in portii mici, se inveleste fiecare in pungi mici de plastic si se pastreaza in congelator. La inceput carnea se fierbe separat. Nu este necesar sa se introduca de la inceput supa de carne ("bulionul"), ci supa de zarzavat la care se adauga carnea fiarta si mixata.

In saptamana a treia, in celelalte trei zile ale saptamanii se introduce tot carne sau galbenus de ou. Se folosesc numai oua proaspete, fierte bine si se ia numai galbenusul. In prima zi se va adauga un sfert, in a doua si in a treia zi un galbenus intreg.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum