Coronavirus Update

Infectia la nivelul limbii la bebelusi

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Fetita mea are 14 luni si de 3 saptamani i-a aparut pe limbuta o ciuperca de culoare alb-branzos. Mi s-a zis sa o sterg pe limbuta de doua ori pe zi cu glicerina preparata cu stamicin, dar tot nu are nici un efect. Am mai incercat si cu bicarbonat pus pe limbuta si degeaba. Mentionez ca ii fierb biberoanele zilnic, de aceea nu cred ca e din cauza lor si nici antibiotic nu i-am dat.
Infectia mucoasei bucale cu o ciuperca numita Candida albicans, destul de frecventa la sugari, determina aparitia pe mucoasa bucala a unui depozit albicios, usor aderent, de aspect branzos, care poate determina un disconfort local ce poate interfera alimentatia.

La sugari si copiii mici, aparitia candidozei bucale (moniliaza) este favorizata de deficiente nutritionale, boli debilitante sau asociate cu imunodepresie, distrugerea florei normale a organismului dupa tratamentul cu antibiotice orale.

Pe langa atentia deosebita acordata igienei bucale, biberoanelor si altor ustensile intrebuintate la prepararea si servirea hranei, este necesar un tratament local al infectiei si un tratament general al bolilor sau conditiilor asociate care favorizeaza aceasta infectie.

Tratamentul local consta in aplicarea unor suspensii de antifungice pe baza de Nistatin, Stamicin, Amphotericina B, alaturi de alcalinizare locala (bicarbonat de sodiu).

Daca tratamentul local este ineficient trebuie depistate si inlaturate, eventualele conditii favorizante sau boli nedepistate inca,  ce antreneaza scaderea imunitatii si favorizarea infectiilor.

De asemenea, in cazurile refractare la tratament, recoltarea unei probe din depozitul albicios pentru examinare microscopica, cultivare, urmata de efectuarea antifungigramei poate fi de ajutor.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum