Clickmed
programare rapida la medic

Imunizarea copilului, efecte secundare ale vaccinurilor

Este important ca atunci cand vine vorba despre siguranta imunizarii, sa nu se puna laolalta toate variantele acesteia.

Imunizarea copilului, efecte secundare ale vaccinurilor



Diferite vaccinuri au diferite tipuri de efecte secundare, cum ar fi:

Difteria
Imunizarea contra difteriei se realizeaza prin stimularea organismului in a produce o anti-toxina pentru toxina difterica.

Acest lucru se realizeaza folosind o forma inactivata a toxinei. O usoara inflamatie si roseata la locul imunizarii sunt comune, dar reactii alergice mai severe sunt foarte rare.

Haemofillus influenzae de tip B (HIB)
Eventualele complicatii ale vaccinului sunt usoare. De obicei, apar roseata si inflamatia la zona injectiei sau febra usoara. Inainte ca acest vaccin sa fie administrat, aproximativ 60 de copii pe an mureau in urma infectiei cu haemofillus, multi ramanand cu sechele.

Meningita C
Acest vaccin se realizeaza in acelasi mod cu haemofillus si complicatiile sunt foarte rare. Cele mai comune sunt roseata si inflamatie la locul intepaturii, febra usoara si iritatii.

Pojajul, oreionul si rubeola
La 7-10 zile de la imunizare, copilul poate avea febra usoara si poate prezenta o iritatie.  

Pneumococul
O usoara inflamatie si roseate in jurul locului intepaturii sunt printre cele mai frecvente reactii semnalate.

Se pot alatura alte semne usoare precum temperatura, iritabilitate, greata, diaree sau pierderea apetitului.

Polio
Reactiile adverse sunt foarte rare.

Tetanos
Vaccinul anti-tetanic contine toxina inactivata. Se intalneste deseori inflamarea si inrosirea zonei unde a avut loc injectarea si, ocazional, o stare de febrilitate a copilului.

Tusea convulsiva (pertussis)
Au fost discutii cu privire la siguranta folosirii acestui vaccin. S-a banuit o asociere intre imunizare si aparitia unor boli ale sistemului nervos si leziuni cerebrale permanente, in cel mai rau caz. Nu s-a descoperit insa o legatura sigura.

De fapt, complicatiile presupuse sunt complicatii pe care boala in sine le poate avea. O alta corelatie a fost facuta intre vaccin si astm. Nici in cazul acesta nu au fost gasite dovezi concludente.

Principalele efecte secundare sunt insa inflamarea si inrosirea locului injectiei, iritabilitatea, starile febrile si, ocazional, distresul aparut in urma injectiei.

Este posibil ca bebelusul meu sa fie imunizat separat?
Doctorii sunt de parere ca nu exista nici un pericol in a administra anumite vaccinuri impreuna.

In plus de asta, este mai dificila administrarea lor separat, mai ales ca unele vaccinuri necesita o pauza de 4 saptamani pana la urmatoarea doza. Astfel, perioada se prelungeste excesiv de mult.

De ce  imunizarea este necesara la o varsta atat de frageda?
Bebelusilor li se administreaza primele vaccinuri la 8 saptamani pentru a asigura protectia lor in momentul in care sunt cel mai vulnerabili infectiilor virale.

Mai mult decat atat, studiile au aratat ca bebelusii sunt mai putin predispusi la efectele secundare aparute in urma vaccinarii.

Delia Negrea
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum