Coronavirus Update

Hipoacuzia si igiena urechii

Hipoacuzia si igiena urechii

Daca sugarul are o deficienta de auz, este necesara interventia medicului inca din primele saptamani de viata pentru ca sugarul sa nu devina surdomut.

Examenul auditiv la sugar este foarte dificil deoarece copilul nu poate coopera cu medicul si are un sentiment de frica indus de aparatele si modalitatile de testare.

Totusi, inainte de a merge la medic, este indicata realizarea unor teste acasa.

De exemplu, daca micutul are sub 6 luni, zgomotele puternice trebuie sa-l trezeasca din somn, iar daca are peste un an trebuie sa se uite in directia de unde se aude zgomotul dar sa recunoasca si sursa zgomotului.

Hipoacuzia (scaderea auzului) este o afectiune care poate avea cauze multiple. Cea mai frecventa cauza a sa este otita medie supurata.

Pe langa aceasta cei mai importanti factori care pot conduce la hipoacuzie la sugari sunt urmatorii: prematuritatea, traumatismul obstetrical, rubeola materna, sifilisul congenital, hipotiroidia, boli infecto-contagioase (tusea convulsiva, varicela, rujeola, meningoencefalita), administrarea de medicamente ototoxice (Gentamicina, Neomicina, Kanamicina, Streptomicina).

Hipoacuzia poate fi asociata si cu sindromul Alport (o disfunctie renala) ceea ce impune efectuarea unui examen de urina la toti sugarii suspectati de hipoacuzie.

Acesta afectiune trebuie descoperita la timp pentru a nu afecta vorbirea, capacitatea cognitiva si dezvoltarea socio-afectiva.

Pentru a va asigura ca micutul dumneavoastra are un auz sanatos trebuie pastrata o igiena a urechilor. Ele trebuie spalate cu grija cu o carpa moale, atat pe interior cat si in pavilion fara ca apa sa patrunda in canalul auditiv.

Apoi, se recomanda stergerea urechilor cu betisoare de urechi speciale pentru sugari.

De asemenea, trebuie sa efectuati constant mici testulete precum cele mentionate mai sus, pentru a va asigura ca auzul micutului se dezvolta normal.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum