Coronavirus Update

Exista diferente in nutritie?

In ceea ce priveste diferentele dintre laptele uman primit prin suptul la san si cel recoltat si administrat ulterior sugarului, cercetarile au demonstrat ca pe parcursul depozitarii si manipularii laptelui recoltat se pot pierde unele din componentele sistemului imun, precum si unele vitamine si grasimi.

In ciuda pierderilor mentionate mai sus, laptele uman recoltat este mult mai benefic copilul dumneavoastra decat formulele industriale. Ca in cazul oricarui alt produs alimentar, laptele uman recoltat este mai bun daca se administreaza cat mai proaspat, urmeaza  ca si valoare cel refrigerat si apoi cel inghetat, inclusiv acesta din urma fiind superior formulei de lapte.

Pentru a compensa pierderea unor componente ca urmare a depozitarii, precum si modificarile compozitiei laptelui care apar in functie de varsta copilului si mometul din zi in care fost recoltat, se recomanda sa se incerce administrarea de lapte proaspat recoltat cat de des posibil.

Cand un sugar se hraneste la san poate sa induca o crestere a raspunsului imun. Exista un sistem de feedback prin care sanii unei mame preiau semnale de la nivelul gurii copilului pentru a identifica germenii la care acesta a fost expus. De cate ori este preluat un astfel de semnal, mama incepe sa produca anticorpi specifici respectivilor germeni pentru a-si ajuta copilul sa reziste unei eventuale imbolnaviri. Deci daca sugarul poate fi pus direct la san sau daca poate macar sa atinga sanul cu gura, donatoarea laptelui va suferi o amplificare a raspunsului imun.

Totodata, mamele pot sa produca anticorpi ca urmare a expunerii directe la un germene, deci daca exista o raceala sau o afectiune infectioasa minora in familie puteti sa imbunatatiti statusul imunitar al copilului oferindu-i lapte proaspat recoltat.

Desi laptele uman recoltat si administrat intr-un biberon de sticla nu este perfect identic cu cel supt direct la san, administrarea acestuia se apropie cel mai mult de modelul natural. Alimentatia la san este considerata alegerea principala pentru orice sugar iar cea cu lapte recoltat de la mama reprezinta a doua optiune, foarte apropiata de prima.

Administrarea de lapte din bancile de lapte uman recoltat ar fi o a treia optiune (desi nu este o metoda foarte raspandita), iar administrarea de formula de lapte vine la mare distanta pe locul patru.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum