Clickmed
programare rapida la medic

Diversificarea si alaptarea

Mai trebuie sa alaptez?

Da. Laptele matern este mancarea perfecta pentru copilul tau in primele 6 luni. Atat laptele matern cat si laptele praf aduc un aport important de vitamine, fier si proteine intr-o forma usor digerabila. Desi mancarea solida va inlocui progresiv o parte din cantitatea de lapte, laptele matern si laptele praf vor ramane cea mai importanta sursa de nutritie pana la un an.

Cum pot sa il ajut pe copilul meu sa aiba o alimentatie sanatoasa?

Poti sa il inveti sa manance sanatos urmand cateva reguli simple:

  • ofera-i o gama variata de mancaruri;
  • nu incerca sa ii dai sa mance prea mult – s-ar putea sa dezvolte o aversiune fata de anumite mancaruri;
  • ofera-i o gama variata de mancaruri care contin proteine si carbohidrati, fructe si legume;
  • nu folosi mancarea drept mita sau recompensa. Ofera-i in schimb, multe imbratisari, pupici si mici atentii.

    Cum sa introduc si alte mancaruri solide?

    Mancarurile noi trebuie sa fie introduse incet, una cate una. Copilul tau are nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu noile texturi si gusturi. Trebuie sa fii de asemenea foarte atenta pentru pe masura ce introduci mancaruri noi ar putea sa apara semne de reactii alergice, cum ar fi diareea, dureri de burta si irticarii. Incearca sa introduci o mancare noua o data la cateva zile, incepand cu fructe si legume, care sunt mai usor de digerat.

    Incepe prin a-i oferi copilului tau cateva lingurite de fructe sau legume impreuna cu cerealele. Cateva mancaruri bune cu care poti sa incepi sunt: merele coapte facute piure, banane, morcovi, piersici, pere, cartofi dulci, pastarnac si conopida. Incearca sa obtii o consistenta apoasa adaugand apa sau fiarta si racita sau lapte mamar sau praf.

    In cazul in care copilul tau are o reactie negativa la un anumit tip de mancare ofera-i-l din nou cateva zile mai tarziu. La inceput o sa strambe din nas la multe mancaruri, dar continua sa i le oferi in speranta ca i se vor parea mai atractive pe parcurs.

    De cate ori pe zi poate sa manance mancaruri solide?

    In jur de 7 luni, va consuma mancaruri semi-solide de 3 ori pe zi. Pe zi, va manca aproximativ:

  • lapte matern si lapte praf pe baza de fier. Ii mai poti da si cantitati mic (o ceasca) de suc neindulcit diluat bine cu apa fiarta si racita (o zecime suc, 9 zecimi apa);
  • cereale pe baza de fier;
  • foarte multe legume;
  • cantitati mici de carne (de pui, peste), iaurt, oua fierte tare, ou ochi bine prajit;
  • fructe;

    Recomandari speciale:

  • nu ii da copilului tau miere pana la varsta de un an pentru ca mareste riscul de botulism;
  • in functie de alimentatia sa, copilul tau s-ar putea sa aiba nevoie de vitamine. Pentru o doza corecta contacteaza medicul.

    Intre 7 si 9 luni poti sa maresti grosimea mancarurilor si sa ii oferi mancaruri pisate. In aceasta perioada copilul tau este pregatit pentru primele sale bucatele.

    Cateva mancaruri pe care i le poti da bucatele sunt: painea, banane coapte, pepene galben, morcovi foarte moi, cartofi dulci, cereale la micul dejun (evita-le pe cele care contin alune daca exista alergii in familie) si paste in diverse forme. Nu il lasa niciodata singur cand mananca pentru ca se poate ineca.

    Unde trebuie sa il hranesc pe copilul meu?

    De indata ce poate sa stea singur in picioare, poti sa il asezi intr-un scaun inalt. Daca sta intr-o pozitie incomoda cand mesteca exista riscul sa se inece. In plus, daca asociaza mancatul cu statul la masa isi formeaza un obicei bun.

    Cand vei introduce mancarea solida in alimentatia copilului vei observa ca scaunele lui isi schimba culoarea si mirosul. Acest lucru este normal, dar daca observi ca are dureri sau ca scaunele sunt prea tari contacteaza medicul.


    Alina Sica
    Redactor Copilul.ro


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum