Clickmed
programare rapida la medic

Diversificarea mancarurilor solide

Medicii recomanda sa il hranesti pe copilul tau numai cu lapte de san pana la 6 luni. Dupa 6 luni, laptele tau nu mai este suficient deoarece nu ii mai ofera copilului tau toti nutrientii (in special fier) de care are nevoie.


Daca astepti 6 luni ca sa introduci mancare solida in alimentatia copilului tau, o sa minimizezi riscul reactiilor adverse la mancaruri si alergii.

Acest lucru este important in special daca in familie ai un istoric de alergii deoarece daca amani intarcatul, il expui pe copilul tau la un risc mai mare de alergii la mancare si la boala celiaca.

Daca te hotarasti sa introduci mancarea solida inainte de 6 luni, exista o serie de mancaruri pe care trebuie sa le eviti, cum ar fi cele care contin gluten, oua, branza, peste.

Cel mai bine este sa consulti medicul inainte de a schimba ceva in alimentatia copilului.

Este copilul meu pregatit pentru mancarea solida?

Copil tau este probabil pregatit pentru aceasta schimbare daca:

  • poate sa isi ridice capul: Este important sa poata sa mentina o pozitie dreapta ca sa manance cu lingura;

  • sta bine cand este tinuta: S-ar putea sa fie nevoie sa il sustii la inceput – si mai tarziu, cand se poate sustine singura cat de cat, poti folosi un scaun inalt;

  • face miscari de mestecare: Acum ar trebui sa poata misca mancarea spre spatele cavitatii bucale pentru a inghiti.

    Pe masura ce invata sa inghita mai bine, vei observa ca ii curge din ce in ce mai putina saliva din gura. La 6 luni este posibil sa aiba si un dinte sau doi;

  • are o greutate sanatoasa: Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa manance mancare semi-solida cand isi dubleaza greutatea de la nastere, lucru care se intampla in jur de luna a 6-a;

  • dezvolta o curiozitate pentru ce mananci tu: Copilul tau incepe sa se uite la mancarea ta si incearca sa o duca la gura;

    Cum ar trebui sa incep sa introduc o alimentatie amestecata?

    Da-i copilul tau portia zilnica de lapte de san sau praf. Cand mananca aproape cat ii trebuie, da-i doua lingurite de cereale amestecate cu lapte de san sau praf.

    Medicii recomanda de obicei cereale pe baza de orez imbogatite cu fier pentru inceput. Procedeaza asa o data pe zi si apoi continua sa il hranesti cu lapte.

    Astfel, cand nu e nici prea infometat si nici prea satul, iti vei da seama daca tolereaza mancarea solida bine.

    La inceput va manca destul de putin, dar trebuie sa ai rabdare pentru ca este ceva nou pentru el. In momentul in care copilul incepe sa manance doua sau trei linguri de cereale pe zi, incearca sa adaugi si alta mancare.

    Cand incepe sa mesteca mai bine, adauga mai putin lichid astfel incat solutia sa devina mai groasa. In acest fel, isi va exersa abilitatile de mestecare si inghitire.

    Apetitul copilului tau va varia de la o masa la alta asa ca fii foarte atenta cand a mancat suficient. Cand refuza sa deschida gura si nu mai este atenta la mancare este clar ca nu mai vrea sa manance.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum