Coronavirus Update

Diversificarea alimentatiei la sugar

Un factor foarte important in initierea precoce a diversificarii alimentatiei se conctitue in nerabdarea parintilor, care nu vor ca bebelusul lor sa ramana un urma. Desi cei mai multi dintre parinti insista sa faca acest pas cat mai repede, este de preferat sa se astepte cel putin pana la varsta de 4 luni, sau, mai bine, pana cand bebelusul arata ca-si doreste si alte alimente (este interesat de mancarea pe care o vede, incearca chiar sa ajunga la ea, este capabil sa-si tina capul drept si nu mai are reflexul de a impinge alimentele cu limba spre fundul gurii).

Este recomandabil sa se inceapa hranirea bebelusului cu laptele, data fiind obisnuinta acestuia de a bea lapte la ora mesei, evitand astfel o indignare a acestuia. Aceasta ordine se poate modifica dupa una sau doua luni, bebelusul find deja obisnuit cu alimentele diferite de lapte. Cu timpul, toti copii vor prefera alimentele solide inaintea laptelui.

Se recomanda folosirea unei lingurite mai mici decat cea normala, aceasta din urma dandu-i multe batai de cap bebelusului, care nu o poate goli in intregime. Exista - de asemenea - in comert limbi plate din lemn sau din metal neascutite, folosite in secial pentru intinderea untului pe paine sau pentru examinarea gatului de catre doctor (Abbaise-langue). Pot fi folosite lingurite care au cupa invelita in cauciuc, special constituite pentru bebelusii carora le ies dintii si care au tendinta de a musca din lingurita. Pentru varsta de un an - varsta la care copilul incepe sa manance singur -  exista lingurite cu cupa pivotanta care stat tot timpul in pozitia orizontala sau lingurite mai usor de manuit, cu cupe mai largi si coada scurta.

Sistemul digestiv si apetitul copilului influenteaza recomandarea medicului cu privire la diversificarea alimentatiei. Daca la 8 saptamani sugarul - alaptat la san -   nu castiga suficient in greutate sau pare vesnic infometat, acesta trebuie alaptata mai des. Nu este cazul sa se introduca in alimentatia acestuia alimente solide. Daca sugarul a avut preponderent scaune moi, fiind hranit numai cu lapte, se recomanda sa asteptati mai mult pana sa introduceti si alte alimente, pentru a  nu afecta si mai mult sistemul digestiv al copilului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum