Clickmed
programare rapida la medic

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Bebelusul meu are 5 luni; de 1 saptamana am inceput sa-i administrez calciu lactic, 1/2 tableta pe zi dizolvata in putin ceai. Tot cam de 3-4 zile i-au iesit pe fata si pe gat niste bubite fara coloratie rosie care nu ii dau senzatie de mancarime. Ar putea fi o reactie la calciu lactic? Totodata mentionez ca suntem in plin proces de diversificare a alimentatiei. Ii dau cam 150 ml suc de morcov + mar + portocala / zi. Ce sa fac? Sa nu-i mai dau suc o perioada? Mai mananca si cereale (orez cu fructe) de la Humana. Nu il mai alaptez la san de la 3 luni. Laptele praf folosit este Novalac AC1 pe care l-a tolerat destul de bine. Cum imi pot da seama de la ce anume face aceasta reactie?




Diversificarea alimentatiei se face introducand pe rand si treptat numai cate UN ALIMENT NOU PE SAPTAMANA: in acest fel este usor sa determinati de la ce poate apare o anumita reactie, fie ca e vorba de o eruptie cutanata, boala diareica, colici abdominale sau alte manifestari.

In momentul in care apare o astfel de reactie se scoate din alimentatie ultimul aliment introdus. Totodata, in timpul diversificarii trebuie sa tineti cont si de initierea unor tratamente noi, care de asemenea pot determina unele reactii adverse.

Administrarea de preparate de calciu poate avea ca reactii secundare manifestari de hipercalcemie: anorexie, constipatie, greata, dureri abdominale, poliurie, sete intensa si mai putin eruptii cutanate. Aceasta eruptie poate fi mai degraba o reactie la un aliment nou introdus sau poate fi o manifestare a unei afectiuni cutanate, fara legatura cu alimentatia.

De aceea, daca eruptia persista sau se agraveaza si dupa eliminarea din alimentatie a alimentului nou, cel mai bine ar fi sa consultati un medic specialist dermatolog.

Referitor la sucul de fructe, este bine sa stiti ca sucul de portocale nu este tolerat de catre toti copiii, unii prezentand eritem fesier si scaune moi dupa suc de portocale.

Iar in ceea ce priveste calciul, administrarea de suplimente de calciu se face numai la recomandarea medicului, deoarece exista riscul supradozarii, mai ales daca se administreaza in  combinatie cu vitamina D.

La un copil sanatos, pentru profilaxia rahitismului este suficienta administrarea zilnica de 2-3 picaturi de Vitamina D (Vigantol Oil); adausul de calciu se impune numai la prematuri sau la copii care primesc sub 400 ml lapte/zi.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- Detalii specialist



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum