Coronavirus Update

Dezvoltarea psihomotorie

Si in aceasta luna se observa o serie de schimbari la sugar. Devine mai activ, se taraste in toate partile, incearca sa se agate de marginile patului sau tarcului si cerceteaza lumea din jur. Orizontul lui s-a largit mult. Invata sa mestece alimentele.

Toate acestea modifica unele dintre obiceiurile sugarului. Uneori este nelinistit si nerabdator fara motiv. S-ar putea sa doreasca sa faca un lucru pentru care nu este inca apt. De exemplu, incearca sa stea in picioare, sa-si foloseasca mainile intr-un scop anumit sau sa pronunte "cuvinte noi". Daca reuseste, in cateva zile se va linisti. La deschiderea usii face semne ca vrea sa fie dus afara. Recunoaste pregatiri ce se fac pentru plimbare si se bucura zgomotos.

Motricitatea generala. In aceasta luna, sugarul poate umbla "in patru labe", sta in sezut, se culca singur si se ridica fara dificultate. Uneori reuseste sa se ridice in picioare daca se poate apuca de ceva, de exemplu de gratiile patului.

Nu reuseste insa sa stea in picioare nesprijinit; daca-si da drumul de manute cade. In mod obisnuit, trebuie sa se tina bine cu ambele maini pentru a-si mentine echilibrul. Unii copii, dupa ce stau putin in picioare, incep sa planga. Acestia au invatat sa se ridice, dar nu stiu inca sa se aseze singuri. Daca sunt ajutati sa se aseze, sunt multumiti, apoi incep jocul de la capat.

Motricitatea fina. Copilul invata miscarea de opozitie a policelui (degetului mare). Reuseste astfel sa apuce obiectele intre police si celelalte degete. Aceasta achizitie este la baza multor actiuni. Toata familia va deveni ordonata in aceasta perioada, indepartand din jurul copilului toate obiectele mici (nasturi, bile, bomboane), pe care le-ar putea introduce in gura, riscand sa se "inece" (sa se sufoce).

Pentru a atinge unele obiecte, poate folosi degetul aratator; curand va invata sa arate cu el ceva. Capacitatea de a folosi separat degetele si de a armoniza miscarile lor reprezinta un progres apreciabil fata de perioada in care isi misca pumnii stransi, fara nici un scop. Din orice pozitie se afla in echilibru, intinde mana pentru a apuca obiecte, inclusiv in afara sferei lui de actiune. Priveste obiectele pe care le are in mana. Se joaca cu mainile, picioarele si intregul sau corp.

Limbajul. Ca si în luna precedenta pronunta "mama" si bisilabe si imita sunete pe care le aude sau le pronunta si singur. Incepe sa vorbeasca soptit, isi moduleaza vocea. In general, insa, vorbirea la aceasta varsta este fara adresa.

Contactul social si comportamentul emotional. Sugarul zambeste si priveste prietenos. Intelege intrebari simple: "unde este mama?" si priveste in directia respectiva. Strainii sunt priviti cu rezerva. Orice interventie in dorintele lui declanseaza proteste. Nu-i place sa fie atins de unele persoane straine. Isi exprima dorintele clar si categoric. Reactioneaza la interdictii ("nu!") si aprobari ("da!"). Si-a stabilit tactica proprie si a invatat sa descopere punctele slabe ale adultilor.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum