Clickmed
programare rapida la medic

Dezvoltarea psihomotorie

Motricitatea generala

  • Culcat pe spate sau pe burta, sugarul se intoarce pe o parte sau pe alta, se rostogoleste, se poate ridica in sezut si uneori o "porneste" in patru labe.

  • Statul in sezut. Cu timpul a ajuns ca in aceasta pozitie sa stea liber, cu echilibru bun; se sprijina in fata, lateral si in spate cu usurinta. Se deplaseaza sezand inainte si in jurul axului corpului.

  • Ridicarea in picioare. Cei mai multi se ridica tinandu-se de obiecte; putini reusesc sa se ridice si singuri (uneori). Dupa ce sugarul s-a ridicat si se sprijina, sta destul de stabil si se deplaseaza lateral de-a lungul unor mobile sau tinandu-se de marginea patului.

  • Motricitatea fina
    Capacitatea de a opune degetul mare degetului aratator este una dintre marile cuceriri ale omului care permite folosirea mainilor la operatiuni fine (scris, mestesuguri etc).

    Dobandirea acestei capacitati are loc intre a IX-a si a Xl-a luna. De la 6 luni (cand miscarile manutelor erau atat de neajutorate atunci cand vroia sa apuce un obiect mic) pana la 10 luni (cand, cu o miscare gratioasa, reuseste sa ridice intre degetul mare si aratator o firimitura de paine) a intervenit un progres urias in coordonarea nervoasa .

    Alte progrese ale dezvoltarii motorii. in general, copilul va practica si isi va desavarsi achizitiile din luna precedenta. Nu se inregistreaza progrese remarcabile. In ceea ce priveste mersul sprijinit, nu exista o regula generala: unii reusesc destul de bine, in timp ce altii (mai putini, este adevarat) nici nu incearca!

    Limbajul
    Unii copii continua sa-si largeasca "vocabularul" cu alte cuvinte bisilabice, altii nu se grabesc deloc sa vorbeasca. Cuvintele sunt fara adresa.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum