Clickmed
programare rapida la medic

Dezvoltarea psihomotorie

Sugarul incepe sa aiba mai mult control asupra muschilor sai, miscarile vor deveni mai coordonate. Progresele se fac totdeauna de la muschii capului spre cei ai extremitatilor. Culcat pe spate, sugarul are inca tendinta de a sta indoit, cu membrele superioare si, mai ales, cu cele inferioare in flexie. Cu fiecare saptamana incepe sa stea tot mai mult intins. Pedaleaza cand cu un picior, cand cu celalalt, rareori concomitent cu amandoua. La inceputul lunii a doua, sugarul sta culcat pe spate intr-o pozitie asimetrica: bratul si gamba de o parte intinse, iar cele de partea cealalta flectate. Capul are si el tendinta sa stea inclinat de partea membrelor intinse. Spre sfarsitul lunii a doua si inceputul celei de a treia sugarul culcat pe spate sta intr-o pozitie simetrica si incepe sa pedaleze concomitent cu ambele picioare.

Asezat pe burta, sugarul sta cu toracele intins, cu capul ridicat nu prea sus. Umerii sunt inca trasi inapoi. Bratele sunt intinse, dar nu in mod stabil, sprijinul facandu-se pe antebrate.

Se mentine flexiunea soldului si aceasta face ca sezutul sa fie intr-o pozitie usor ridicata. Picioarele sunt departate si inclinate in afara fata de sold.

Pana la inceputul celei de a doua luni, sugarul sta aproape tot timpul cu pumnii strans inchisi. Daca introduceti un deget in mana sugarului, el strange si mai tare pumnul. Foarte incet, in tot cursul lunii a doua, degetele sugarului se desfac si, spre inceputul celei de a treia luni, degetele sunt adesea desfacute.

Sustinut de axile (subsuoara) sugarul tine capul si paseste automat, sprijinit adesea pe varful picioarelor sau pe toata talpa, cu miscari de amplitudine mare.

Fata sugarului incepe sa devina mai expresiva, reactioneaza diferit in functie de cum i se vorbeste. El capata treptat controlul asupra muschilor fetei, a celor motori ai globilor oculari si ai cefei.

Datorita controlului nervos redus asupra muschilor fetei si ochilor, privirea sugarului de o luna nu "prinde" un obiect decat daca el este situat pe linia medie vizuala si la o distanta de 20-30 cm. Spre varsta de 3 luni el va putea urmari obiectele situate in tot campul vizual. Acest progres este important, permitand sugarului sa-si imbogateasca experienta si, in primul rand, sa-si cunoasca mama. Sugarul mic priveste mai "atent" o figura umana decat un obiect colorat.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum