Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea fizica

In luna a VI-a sugarul creste cu circa 500 g pe luna, respectiv cu 125 g pe saptamana. Diferentele pot fi apreciabile: 100 g in plus sau in minus nu trebuie sa constituie motive de ingrijorare.

La sugarii care cresc cu peste 600 g pe luna se reduc sau se suspenda fainoasele din alimentatie si se cresc cantitatile de fructe si de zarzavaturi; la cei care cresc cu mai putin de 400 g pe luna se va imbogati pireul de la pranz (unt, ulei de floarea-soarelui), se va reduce cantitatea de fructe, se va creste cantitatea de lapte, se va mari cantitatea de fainoase din fierturile fainos cu lapte.

In mod obisnuit, la 6-7 luni apare primul dinte. Foarte rar se intampla ca un sugar sa aiba 1-2 dinti chiar de la nastere. La unii copii normali primul dinte apare abia catre varsta de un an.

Aceste abateri mari de la regula sunt, de obicei, de cauza familiala. Daca momentul aparitiei dentitiei este foarte variabil, ordinea eruptiei este aceeasi la aproape toti copiii. In mod normal, primii dinti care apar sunt incisivii mediani inferiori.

Locul unde va aparea un viitor dinte este inrosit si usor umflat; prin transparenta mucoasei se poate vedea varful albicios al dintelui. Cei mai multi sugari duc toate obiectele la gura si musca cu mai multa putere decat inainte.

Unii sugari sunt nervosi, iritabili, au somnul agitat si apetitul diseminat. Toate aceste manifestari pot avea si alte cauze si nu sunt semne sigure de eruptie dentara. Altii se simt la fel de bine ca pana acum si nu prezinta nimic deosebit, nici inainte si nici in timpul eruptiei dentare.

Mamele au tendinta de a pune o multime de tulburari (nervozitate, febra, inapetenta, diaree) pe seama eruptiei dentare care, singura, nu declanseaza insa cresterea mare a temperaturii si nici diaree! Trebuie consultat medicul.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum