Clickmed
programare rapida la medic

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor

In prima saptamana dupa ce nasti, este posibil sa simti ca sanii tai sunt foarte umflati, durerosi, tremuranzi si incredibil de plini. Cateodata umflarea se extinde pana la axila. S-ar putea sa ai si temperatura.

Nu iti face griji – oricat de rau ar suna, este o situatie temporara, desi dureroasa. O femeie pentru a doua oara mama a intrat in panica gandindu-se ca toate canalele ei de lapte sunt blocate, desi trecuse exact prin aceeasi experienta cu primul ei copil.

"De indata ce sanii mei s-au inmuiat si bebelusul meu se hranea fericit, mi-am dat seama ca mi-am facut griji fara nici un motiv" isi aduce ea aminte.

Cauze

Intre doua si sase zile de la nastere, se instaleaza o abundenta a laptelui matern care este disponibil pentru copilul tau. Circula din ce in ce mai mult sange spre sanii tai si cateva dintre tesuturile din jur se inflameaza. Rezultatul? Sani plini, umflati, angorjati.

Nu orice mama noua experimenteaza o adevarata angorjare. Sanii unor femei devin numai putin plini, iar sanii altor femei se maresc si se intaresc.

Cu toate acestea, angorjarea ar trebui sa fie temporara, atat timp cat copilul tau trage bine de sani si mananca de fiecare data cand il alaptezi atat cat are nevoie.

Cum pot trata sanii angorjati?

In primul rand, incearca sa tii minte ca angorjarea este un semn pozitiv: Produci lapte ca sa iti hranesti copilul si in curand, cu ajutorul lui vei produce atat cat trebuie. Pana atunci:

  • Poarta un sutien pentru alaptat pentru suport, chiar si in timpul noptii. Asigura-te ca este bine fixat si nu prea stramt.

  • Hraneste-l des, o data la fiecare 2 sau 3 ore, chiar daca trebuie sa il trezesti. Asigura-te ca se hraneste din ambii sani de fiecare data.

  • Copilului ii va fi greu sa prinda sfarcul atunci cand areola – partea inchisa din jurul sfarcului – este prea tare. Ca sa te asiguri ca nu te vei rani la sfarcuri si ca sa il ajuti sa prinda sfarcurile, stoarce laptele cu mana sau cu pompa pana cand areola se inmoaie.

    S-ar putea sa fie mai usor sa storci laptele sub dus, apa calda poate inmuia areola. Poate sa dureze ceva timp. Ai rabdare si continua sa incerci!

  • Daca sanii sunt prea plini de lapte, folosirea ocazionala a unei pompe de sani pentru indepartarea excesului de lapte te va ajuta fara sa iti cauzeze probleme.

    Hiperproductia de lapte nu are loc decat daca o mama pompeaza regulat o cantitate de lapte mai mare decat cea necesara bebelusului.

  • Unele mame se simt mai bine daca, in timp ce bebelusul se hraneste, isi maseaza usor sanul din care suge bebelusul. Acest lucru stimuleaza curgerea laptelui si ajuta la reducerea incordarii si disconfortului.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum