Clickmed
programare rapida la medic

Alimentele solide

Sunt primele cu care se incepe administrarea de alimente solide. Gustul acestora nu este foarte atragatoare pentru unii bebelusi, de aceea se recomanda sa se amestece cu lapte si  sa se diversifice.

Administrarea alimentelor solide trebuie sa inceapa cu o lingurita sau chiar mai putin, cantitatea fiind crescuta pana ala 2- 3 linguri, daca sugarul doreste. Nu e cazul sa va grabiti, lasati bebelusul sa se obisnuiasca si sa inceapa sa agreeze gustul noilor alimente.

Copilul trebuie asezat intr-un scaun inalt si robust si "inarmat" cu o baveta. Cel mai potrivit moment este cand bebelusului ii este foame, dar nu este prea obosit si nici hamesit. Din cauza noutatii, unii copii sunt derutati, nostimi si poate un pic dezgustati. Primul reflex este sa arunce mancarea afara din gura, pentru ca ei sunt obisniuti sa duca limba spre cerul gurii. Pana cand capata o oarecare experienta trebuie sa aveti rabdare cu ei.

Este important sa nu introduceti alimentele solide la masa in care copilului ii este cel mai putin foame. Dupa o ora dupa o alaptare obisnuita incercati sa i le oferiti, avand grija ca saugarul sa fie perfect treaz si binedispus. Ramaneti la o singura masa pe zi cu alimente solide pala la varsta de cel putin 6 luni, pentru ca laptele este foarte important in alimentatia copilului in primele luni.

Cele mai preferate de parinti sunt fainoasele speciale pentru bebelusi, care se pot administra imediat dupa ce au fost preparate. Sunt de diferite tipuri, multe dintre ele continand fier. Anemia datorata unei cantitati insuficiente a fierului din organism este foarte frecventa in jurul varstei de un an. Se recomanda sa ii oferiti bebelusului un singur tip de fainoase 4 - 5 zile. Daca in familia copilului sunt persoane care au dezvoltat diverse alergii, este necesar ca alimetele diferite de lapte sa se introduca mai tarziu, incepandu-se cu ovaz, orez, porumb sau orz. Din cauza ca fainoasele declanseaza mai frecvent reactii alergice, introducerea acestora se face peste inca cateva luni. Puteti incepe cu cerele de greu, dar - cum acesta este sarac in fibre alimentare - dupa varsta de 6 luni este necesara intreoducerea graului integral si a fulgilor de ovaz, acestea continand o mai mare cantitate de vitamine, proteine si fibre alimentare. Se poate prepara si orez integral (cel mai inchis la culoare, care trebuie trecut ulterior prin masina de tocat) cu lapte.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum