Clickmed
programare rapida la medic

Alimentatia

Cantitatea de lapte poate fi redusa la 400-500 ml. O alimentatie predominant lactata fara pireul de zarzavat cu carne in trimestrul al IV-lea al primului an de viata duce la anemie marcata si la receptivitate crescuta la infectii in plus, trecerea la o alimentatie corespunzatoare dupa intaiul an de viata se face cu mare dificultate.

O alimentatie mai consistenta permite, la aceasta varsta, adaptarea continutului si orarului meselor copilului la programul familiei. In anotimpul cald si in caz de febra se creste aportul de lichide (nu lapte!) cu ceaiuri slabe (simplu sau anason, chimen, menla, musetel), apa fiarta sau fructe.

De la 10 la 12 luni se ofera alimente consistente. Se incearca sa se inlocuiasca treptat biberonul cu ceasca sau cu lingurita. In practica insa, in continuare si chiar in al doilea an de viata, copiii prefera sa bea laptele din biberon.


Dimineata: lapte simplu cu fulgi de cereale sau un produs partial adaptat (Milupa 2, Nutrilon 2 etc.) sau o formula cu adaos (Similac); paine cu unt si gem.
La Ora 10:  fructe, sucuri de fructe, morcovi sau nimic.
La ora 12-13(14!): se renunta progresiv la pireul foarte fin pasat pentru a-i da legume zdrobite cu furculita. In functie de sezon si posibilitati, alaturi de cartofi, legume variate: morcovi, dovlecei, spanac, salata fiarta, fasole verde, mazare verde, conopida, sfecla. In sezonul rece se pot da din cand in cand paste fainoase sau orez bine fiert (pilaf).

La zarzavat se adauga unt, de 1-2 ori pe saptamana cate un galbenus de ou, iar de 4-5 ori pe saptamana carne (ficat) sau peste in cantitate de 60-70 g, sau peste slab de apa dulce. Se poate incheia cu un desert (fructe, compot).
Dupa-amiaza: fructe strivite, fulgi de cereale cu fructe sau biscuiti sau prajituri de casa; la sfarsit se poate da lapte, iaurt sau branza de vaci.
Seara (in jur de ora 20):
budinci, papanasi cu lapte si cereale instant, fulgi de cereale, gris sau paine cu unt si branza de vaci + sunca slaba + un biberon cu lapte (sau ceaiuri slabe cu zahar), mamaliga cu unt si branza de vaci.

Pe masura ce copilul va deveni mai indemanatic, el va dori sa manance singur. Tendinta lui va fi sa apuce direct cu degetele sale. Lasati-l s-o faca. Este important in a-l lasa sa aiba un rol activ în alimentarea sa.

Acum, sau in luna urmatoare, se poate incepe sa i se dea sugarului, din cand in cand, din mancarea care se pregateste pentru restul familiei. La aceasta varsta, copiilor le plac mancarurile pe care le pot duce singuri la gura: legume fierte, cum ar fi morcovii, cartofii, fasolea pastai.

Se pot da si fructe crude: mere, zmeura, piersici decojite, afine, tomate etc, pasate, strivite, tocate fin sau sub forma de compot. Pireurile nu se sareaza si nu se condimenteaza.

Laptele (produse industriale sau de vaca) si/sau derivate (iaurt, branza de vaci) raman alimente de baza, prezente in "meniul" zilnic.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum