Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentatia

Daca sugarul este alimentat exclusiv la san, nu se produc schimbari semnificative in aceasta perioada. Ratia alimentara in 24 de ore ramane aceeasi in ceea ce priveste nevoia de lichide (circa 150 ml/kg corp).

Daca sugarul este alimentat artificial este bine sa nu se schimbe produsul de lapte cu care s-a inceput.

Alimentatia cu lapte de vaca diluat si imbogatit cu zahar, se poate face din luna a 4-a, fara incidente majore. Este mult mai putin costisitoare, dar sunt obligatorii o curatenie perfecta si o corectitudine riguroasa in pregatirea dilutiilor si a folosirii adaosurilor.

Se va folosi numai lapte pasteurizat integral (3,5 g la 100 ml lapte). Daca, la nevoie, se va folosi lapte degresat (1,8%), laptele nu mai trebuie diluat. Laptele procurat direct de la tarani este integral (3,5% grasimi); acesta trebuie fiert imediat, racit brusc si pastrat la frigider.

Se prepara astfel: 2 parti lapte integral (3,5% grasimi), o parte apa, 4 g% (o lingurita rasa) zahar.

Prin diversificare se intelege introducerea in hrana sugarului, pe langa lapte (matern sau alt lapte), a altor nutrimente (fructe, zarzavaturi, carne etc.). Cu varsta, sugarul are nevoie si de vitamine, saruri minerale si substante de balast ("fibre" sau celuloza). Ultimele au rolul, printre altele, de a regla functiile tubului digestiv si de a stimula treptat sugarul sa mestece. In primele luni de viata organismul sugarului este capabil sa se hraneasca numai cu lapte, sistemul sau digestiv nu este inca pregatit pentru a primi si digera alte alimente. Abia in a doua jumatate a primului an de viata functiile aparatului digestiv si metabolismului sunt maturizate pentru digestia si transformarile metabolice ale altor alimente. Diversificarea prea timpurie este insotita la multi sugari de reactii alergice, de incetinirea cresterii in greutate si de tulburari digestive.

In cursul lunii a 4-a, daca nu s-a facut pana acum se va introduce, in functie de sezon si regiune, sucul de zarzavaturi (morcovi) sau fructe (mere, piersici, fructe de padure etc.) in cantitati crescande de 4-12-18 lingurite inainte de masa a 2-a sau a 4-a. Sucurile de morcovi sau de mere sunt foarte bine tolerate si se pot procura in toate lunile anului.
Dupa administrarea de sucuri de fructe multi sugari fac un eritem fesier mai mult sau mai putin persistent (mai ales dupa portocale). Sucul de capsuni produce urticarie la unii copii. Sucurile de cirese, prune, pere, struguri sunt mai laxative.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum