Clickmed
programare rapida la medic

Alege jucariile potrivite bebelusului tau

Alegerea jucariei potrivite poate da bataie de cap multor parinti,in primul rand datorita varietatii mari. Ghidul de fata incearca sa ajute parintii sa poata sa achizitioneze jucaria cea mai potrivita pentru copilul lor, in functie de varsta si dezvoltarea neuro-psihica corespunzatoare pentru grupa de varsta respectiva.

Jucarii pentru nou-nascut

In primele luni de viata, inainte ca sugarul sa poata sa apuce obiectele din jur, acesta se va multumi cu jucariile pe care le poate analiza doar cu privirea sau auzul (jucarii mari, colorate, care emit sunete sau cantece).

La inceputul vietii, privirea este destul de incetosata, astfel ca sugarul desluseste imagini pana la o distanta de 25-40 de centimetri. Nou-nascutul recunoaste fata mamei in jurul varstei de 1 luna.

Odata cu perfectionarea spectrului luminos, sugarul adora sa priveasca obiecte colorate, cu contraste puternice. Muzica este un alt stimul care este pe placul copilului, mai ales daca aude un cantec interpretat de mama, a carei voce o recunoaste imediat.

Jucariile care se pot tine usor in mana, cele din plastic, frumos colorate si zgomotoase (sunatoare, morisca), distreaza si capteaza atentia copilui mai mare de 3-4 luni.

Jucariile zgomotoase, cele care emit sunete sau cele care au inregistrate piese ritmice, linistitoare, stimuleaza atentia copilului si sunt indicate incepand cu aceasta varsta la care auzul este dezvoltat complet.

Oglinzile rezistente la socuri (exista oglinzi special realizate pentru copil), pot fi asezate deasupra patutului sau leaganului, mai ales ca la aceasta varsta sugarul isi petrece majoritatea timpului intins pe spate. Copilul pare fascinat de propria imagine, cu toate ca nu realizeaza si nu isi recunoaste imaginea. Acesta va zambi si isi va analiza propriile trasaturi cu un interes deosebit.

Cartile nu prezinta un interes deosebit la aceasta varsta, insa mama poate sa-l lase sa atinga si sa analizeze desenele colorate, in timp ce ea ii vorbeste sau ii canta.

Pentru a anima momentele in care mama sau bona nu il poate supravehea, se recomanda folosirea jucariilor zgomotoase, mici care pot fi prinse glezna sau incheietura mainii micutului. Ori de cate ori isi va misca membrele, atentia sugarului se va canaliza catre zgomotul ciudat pe care acestea le fac.

Clopoteii de gradina si muzica placuta pe care acestia o fac la adierea vantului poate fi extrem de linistitoare atunci cand mama isi scoate copilul in gradina. Pana la perfectionarea vazului si dezvoltarea mobilitatii care ii confera un mai mare grad de libertate, auzul ramane simtul esential in comunicarea cu mediul exterior.

Jucarii pentru sugarii de 3 pana la 6 luni

Incepand cu aceasta varta jocul copilului devine mai complex, odata ce descopera utilitaea si functiile propriului corp. Dexteritatea se dezvolta de la o zi la alta si poate sa prinda cu usurinta obiectele in mana, incepe sa-si foloseasca toate simturile pentru a cerceta tot ceea ce-l inconjoara.

Inaintea varstei de 6 luni, apar primele simptome ale eruptiei dintilor de lapte (iritabiliate, subfebrilitate, hipersalivatie). La acesta varsta pot fi utile jucariile din cauciuc care pot fi introduse cu siguranta in gura, deoarece acestea ajuta la diminuarea dureri si stimularea eruptiei caducii de lapte.

Pe la varsta de 6 luni, copilul reuseste sa se ridice si sa stea in fund, astfel ca se modifica implicit si stilul de joaca. Parintii pot pune la punct un centru de joaca in patutul sau leaganul sugarului.

Jucariile din plus, cele din plastic, clopoteii, moristile sau cartile cu imagini colorate, pot fi asezate la indemana copilului pentru ca acesta sa le poata studia corespunzator.

Jucariile zgomotoase, muzica si cantatul trebuie sa fie nelipsite la aceasta varsta. Orice activitate a copilului poate fi acompaniata de muzica, deoarece aceasta calmeaza, binedispune si stimuleaza copilul. Genul muzical se alege in functie de activitatea copilului (ritmica, vioaie cand se joaca, lenta cand mananca sau inainte de culcare).

Animalele din plus sau alte tesaturi sunt de asemenea preferate de copii la aceasta varsta. Sunt recomandate animalele din plus sau textile moi pufoase si frumos mirositoare. Nu trebuie folosite jucariile din plus care au diferite accesorii potential periculoase pentru un copil cu aceasta varsta (ochi din plastic, cozi stufoase, par artificial, sfori sau panglici).

Cartile pot fi de asemenea utilizate incepand cu varsta de 6 luni. La aceasta varsta vazul incepe sa se perfectioneze si copilul este atras de pozele sau imaginile colorate care reprezinta fete, obiecte sau animale.

Dupa cum am discutat anterior, povestile citite seara la culcare calmeaza si relaxeaza copilul, acest ritual continuand uneori pana la varsta la care copilul invata sa citeasca singur.La fel ca si cititul, cantatul si vocea mamei in general are un efect calmant, asupra copilului.

Accesoriile care se pot atasa pe patutul copilului, pe carucior sau scaunul de masina (barele de care se pot agata mai multe jucarii) devin astfel necesare. Se recomanda jucariile mici colorate care emit sunete in timpul miscarii si pe care copilul le poate prinde usor cu mana.

Nu in ultimul rand, cuverturile si paturile pentru copii, sunt nelipsite din patutul sau leaganul copiilor mici. De cele mai multe ori acestea sunt colorate, placute la atingere si hipoalergice.

Exista pe piata nenumarate accesorii de acest gen cele mai recomandate fiind: pernitele si cuverturile cu imprimeuri de animale, cuverturi sau covorase cu imprimeuri reprezentand stradute pe care copilul se poate juca cu papusi si masinute (la varste mai mari).


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum