Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Securizeaza casa pentru bebe

In cazul in care stim sa prevenim accidentele, vom fi mai relaxati. Genul “panicos” nu ajuta pe nimeni, dar nici sa ne ghidam dupa expresia “asta nu o sa se intample!” nu este indicat.

Cu cat copilul creste, cu atat el are mai multa dexteritate, mai multe abilitati, mai multa imaginatie, vointa si curiozitate. Este util sa cunoastem pericolele care-l pandesc pe nou-nascut pentru a le putea evita.

Patutul copilului trebuie sa fie fixat temeinic, sa fie robust si sa nu aiba elemente decorative inutile de care sa traga cel mic sau care sa favorizeze acumularea prafului. Patutul (cosul) nu se captuseste cu materiale din plastic, deoarece impiedica ventilatia.

Aparatorile de patut si salteaua se fixeaza cu dispozitive speciale, nu cu cordoane sau curele (pericol de asfixie), iar dimensiunile lor trebuie sa corespunda cu cele ale patutului.  Distanta intre 2 gratii de la patut trebuie sa fie de cel mult 7 cm, iar salteaua sa fie umpluta cu iarba de mare (zegras) sau cu foile de la stiuletii de porumb (la tara).

Grilajul ar trebui sa fie mobil, dar inaltimea lui trebuie aleasa, astfel incat, in cazul in care copiii mai mari se apleaca peste el sau incearca  sa il escaladeze, sa nu fie in pericol de a cadea.

Masa de infasat reprezinta un real pericol pentru bebelusii mici, care nu vor fi lasati singuri pe masa (sau pe pat), deoarece pot cadea. Nu se “uita” pe masa de infasat obiecte inutile sau taioase, scutece curate sau folosite, medicamente, creme, vata sau solutii.
Mobila din camera copilului ar trebui sa aiba colturi rotunjite sau sa fie prevazuta cu coltare speciale. Atentie la scaunele pe care copilul tinde sa se urce, la masutele cu geam, la vitrine, baruri sau biblioteci. Obiectele aflate, pe sau in ele, trebuie asezate departe de marginile lor, astfel incat sa nu poata fi apucate, trase sau sa se rostogolesca si sa cada.
Atentie la scaunul in care bebelusul serveste masa. Acest scaun trebuie sa fie fix.
Parchetul sau revistele cu coperti sau file lucioase pot fi prea alunecoase pentru cei care abia merg de-a busilea, cat si pentru cei care au multa energie si alearga prin casa.
Treptele si scarile interioare sunt periculoase pentru cei mici.

Oglinzile ar trebui fixate temeinic si la inaltime. Tablourile si ceasurile de perete reprezinta si ele un pericol, deoarece sunt prevazute cu geam.
In cazul aerisirii camerei, este indicat ca un adult sa supravegheze strict copilul in alta incapere. Aerisirea camerelor se va face pe rand, schimband locul in care sta copilul cu supraveghetorul sau.  Fereastra trebuie deschisa maximum 10 cm, iar mobila din dreptul ferestrelor trebuie mutata.
De asemenea, daca usa de la balcon (de la intrare) este deschisa, se va supraveghea bebelusul. In cazul in care locuiti la curte, atentie la portile neincuiate. Copilul poate deschide poarta si traversa strada fara sa se asigure. Usile de la baie, bucatarie, debarale, camari, pod sau pivnita trebuie sa stea inchise bine.

Atentie marita la partea electrica: prize, cabluri, prelungitoare, aparate electrice si casnice. Acestea se vor proteja cu dispozitive speciale, iar aparatele electrocasnice se vor tine la distanta de copil, asa incat sa nu poata ajunge la ele.
Deoarece celularele si telecomenzile sunt prevazute cu butoane mici si baterii, nu este indicat sa le tinem la indemana copiiilor, desi sunt enorm de atractive si interesante pentru ei.

Atentie la sursele de caldura! Patutul copilului nu trebuie asezat in apropierea acestora sau langa materiale inflamabile. Obiectele fierbinti, chibriturile si brichetele  se vor tine departe de micuti. Sobele cu carbuni (emanatii de oxid de carbon), cu gaze, masinile de gatit, lumanarile sau betisoarele parfumate constituie surse de pericole grave.

Medicamentele de orice natura si recuzita medicala (vata, pansamente, fase, seringi, foarfece) se vor tine intr-un dulap cu cheie, iar cheia evident, nu se va lasa la dispozitia copilului.
Substantele de curatat si intretinut casa si hainele, cosmeticele, detergentii, insecticidele se plaseaza corespunzator in dulapuri cu chei.
Acele, nasturii, capsele, papiotele, agrafele de par sau de birou, zgarciurile, cuttere-le, capsatoarele, perforatoarele, dopurile si capacele, sunt o tentatie pentru copii de a fi “gustate” si inghitite, deci vor sta departe de cei mici.
Deoarece CD-urile sunt taioase, bateriile, bijuteriile si obiectele din casa cu piese mici pot fi inghitite, banda de la casete sau curelele din garderoba pot fi infasurate in jurul gatului, toate acestea pot constitui sursa de accident.
Alimente ca: orez, fasole, boabe de cafea, seminte, boabe de porumb etc., pot fi inghitite in stare cruda sau pot fi introduse in nas sau urechi, deci nu trebuiesc lasate la indemana copiiilor.
Obiectele taioase de la bucatarie (tacamurile), vesela, instrumentele de preparat mancarea constituie un pericol major pentru copii.

Atentie la cutiile care se inchid cu arc, la sertare, la usi, pentru ca bebelusii  isi pot prinde degetele in ele!
Chiar si frigiderul (congelatorul) poate aduce probleme, daca cel mic este curios sa il vada pe dinauntru. In cazul in care nu vrem sa ramanem fara acte, dosare, reviste, albume de fotografii, lucrari importante, este de preferat sa le ferim de cei mici si curiosi.
Trebuie avuta mare grija cu toxicitatea sau parfumul prea puternic al anumitor plante, cu animalele de casa care pot musca, ciupi sau infecta copilul cu boli.
Alte pericole ar putea fi puful din perne, haine sau jucarii. Jucariile se vor da bebelusului in corespondenta cu varsta sa. Atentie la bavurile taioase, la bilute si piese mici demontabile, la creioane si pixuri! Chiar si in colile de hartie copiii se pot taia.
Pungile de plastic, foliile alimentare sau sacii din folie, reprezinta un pericol enorm pentru copii.
Cand exista frati de varste diferite, trebuie supravegheati pentru a nu se lovi reciproc, pentru ca cel mic sa nu foloseasca jucarii nepermise pentru el.
In perioada mersului de-a busilea, adultii trebuie sa fie atenti sa nu calce sau sa se impiedice de “pitici”.
Bauturile alcoolice si armele de foc trebuiesc evitate.
La comune si sate, pot constitui pericole si animalele de curte, fantanile sau toaletele de afara.
De asemenea, sculele pentru gradina nu trebuiesc lasate la indemana copilului.

Ar trebui sa fiti atenti la mediul in care copilul creste. Multe situatii neplacute pot fi evitate prin amenajarea unui spatiu de joaca in camera copilului si printr-o supraveghere vigilenta.



             Sursa:activecenter.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum