Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prepararea laptelui praf

Laptele praf de care are nevoie copilul dumneavoastra trebuie indicat de catre asistenta de ocrotire. Daca schimbati tipul de lapte praf, indispuneti bebelusul, deci nu faceti schimbari fara un sfat de specialitate.

Apa pentru prepararea laptelui praf.

Pentru prepararea meselor folositi intotdeauna apa proaspata, rece pe care o fierbeti numai o singura data. Unele tipuri de apa nu trebuie folosite niciodata:
- apa care a fost fiarta in mod repetat
- apa minerala
Folositi apa obisnuita, de la robinet. La inceput lasati sa curga putin, pentru a indeparta apa care a stat pe teava si care poate sa contina plumb. Fierbeti apa proaspata si lasati-o sa se raceasca. Pregatiti tot ce aveti nevoie inainte de a incepe prepararea laptelui (biberonul si tetina sterilizate). Spalati-va cu grija pe maini. Masurati si puneti cantitatea de apa fiarta si racita in biberon.
Adaugati cantitatea de lapte praf necesara pentru acest volum de apa si agitati bine biberonul pentru a le amesteca. Instructiunile de pe cutie de lapte praf va indica numarul exact de masuri de adaugat la fiecare masura de apa. Este foarte important sa pastrati exact aceste proportii. Daca adaugati prea mult lapte, formula va fi periculos de concentrata: bebelusul poate creste prea mult in greutate si s-ar putea sa-i afecteze rinichii. Daca adaugati prea putin bebelusul poate creste prea lent in greutate. Odata laptele pregatit corect, il puteti lasa pe bebelus sa manance cat vrea la fiecare masa. Cand puneti laptele praf folositi totdeauna masura speciala din cutia de lapte praf. Aveti mare grija sa puneti exact numarul de masuri care este recomandat. Cantitatea de apa din biberon o puteti citi dupe marcajul de pe sticla. Nivelati totdeauna laptele praf din masura folosind un cutitas drept. Nu puneti niciodata masurile indesate sau cu varf si nu adaugati masuri suplimentare.

Pofta de mancare a bebelusilor variaza de la zi la zi. Dar in primele saptamani de viata au nevoie de 6 mese pe zi a 100 ml de lapte. Pe masura ce va creste in greutate, va incepe sa planga dupe mai mult lapte la sfarsitul mesei, astfel incat va trebui sa cresteti cantitatea. La sase saptamani portiile vor fi de 200 ml. Daca presupuneti ca sugarul nu se satura, preparati o cantitate putin mai mare de lapte, folosind mai multa apa si lapte praf (cu pastrarea corecta a proportiilor).

Pregatirea biberoanelor va fi rapida dace veti proceda in modul urmator: umpleti toate biberoanele necesare pentru o zi cu cantitatea potrivita de apa. Nu mai aveti decat sa adaugati laptele praf la momentul dorit, sa agitati si sa-l dati bebelusului. Daca va este mai usor puteti prepara deodata laptele pentru toate mesele dintr-o zi. Laptele preparat trebuie pastrat la frigider dar niciodata mai mult de 24 de ore.

Temperatura laptelui

Practica traditionala spune sa dati copilului laptele cald, cu temperatura similara temperaturii laptelui matern, multi copii sug laptele rece fara nici o problema. Majoritatea mamelor prefera totusi sa le dea lapte cald. In orice caz, laptele pastrat la frigider trebuie incalzit inainte de administrare. Pentru a incalzi laptele puneti biberonul cu lapte intr-un vas cu apa calda. Nu folositi cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele din biberon deoarece laptele poate incepe sa fiarba foarte repede si poate fi periculos. Tineti totdeauna minte ca laptele trebuie sa fie cald si nu fierbinte. Verificati temperatura laptelui lasand cateva picaturi sa cada pe partea interioara a antebratului dumneavoastra. Trebuie sa-1 simtiti caldut. Daca este prea cald puneti biberonul intr-un vas cu apa rece si apoi, dupa cateva minute, verificati din nou temperatura laptelui.

Cand trebuie sa alimentati copilul?
Dati copilului sa manance atunci cand pare sa-i fie foame. Cu alte cuvinte la cerere si nu la ore fixe. Majoritatea copiilor isi stabilesc singuri un program regulat al meselor, inca din primele saptamani de viata. Dar retineti ca sugarul mic nu trebuie sa stea nemancat mai mult de 5-6 ore. Nu lasati niciodata copilul sa suga singur dintr-un biberon proptit langa el deoarece creste riscul innecarii cu lapte.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum