Clickmed
programare rapida la medic

Pentru o burtica linistita!

Pentru o burtica linistita!

Parintii experimentati stiu ce inseamna colicile. Copilul isi strange piciorusele la piept, refuza sa manance sau, daca incepe sa suga,  indeparteaza brusc sanul si tipa de durere. Cum putem veni in  ajutorul bebelusului?

Iata-l, bebelusul rozaliu e in bratele dvs.! Bucurie, mandrie si iubire. O data cu venirea copilului pe lume, casa a fost inundata de aroma laptelui matern, de mirosul scutecelor ude, de multa forfota, dar in acelasi timp si de o infinita duiosie. Iar in ce va priveste pe tine, ca tanara mamica, va inconjurati copilul cu tandrete, cu dorinta arzatoare de a-l apara de orice neplacere. E cat se poate de firesc. In maternitate, tanara mama este extrem de incantata de cat de linistit este odorul ei, mai ales daca se intalneste cu acesta doar la ora de alaptare. Micutul doarme mult, plescaind de placere din buze in timpul somnului. Iar exclamatiile asistentei: "Ce linistit e micutul!" intaresc aceasta impresie.

Cu toate acestea, la doar cateva zile dupa venirea acasa de la maternitate, copilul pare a fi cu totul altul: din cand in cand izbucneste in plans, uneori parand ca nu se va opri niciodata. Intrati in panica! Nu stiti ce sa-i mai faceti? Ii schimbati scutecele, incercati sa-l ademeniti sa suga, va straduiti sa-l distrati. Copilul apuca sanul cu lacomie dar, la scurt timp, incepe iar sa planga. Isi rasuceste in permanenta piciorusele, le strange spre abdomen, isi incovoaie tot corpul. Si totul pare a nu avea sfarsit. Aceste situatii stresante pentru toti membrii familiei se repeta seara de seara, uneori chiar de cateva ori in decursul unei singure zile. Cu siguranta ca multora dintre cititoarele noastre le sunt bine cunoscute toate acestea. Pentru ce asemenea chinuri? In decursul celor 9 luni de sarcina, fatul a crescut si s-a dezvoltat in burtica mamei. Apoi, pentru a-si face aparitia pe lume, a fost nevoit sa-si paraseasca "culcusul" fara nici o pregatire prealabila.

Nou-nascutul are nevoie de cateva luni pentru ca organismul lui sa invete sa functioneze in noile conditii. Perioada ce va fi insotita de multe neplaceri, precum colicile care il vor chinui o buna perioada de timp, formarea gazelor intestinale si probleme cu scaunul. In perioada intrauterina, fatul inghitea din lichidul amniotic, dar primea toate substantele nutritive necesare prin placenta. Acum, aparatul digestiv al nou-nascutului este nevoit sa-si inceapa activitatea. Iar acest lucru va solicita eforturile, dar si rabdarea tuturor membrilor familiei. Mai ales din partea mamei. Micul omulet este extrem de sensibil. Daca este baietel, din cauza particularitatilor sistemului nervos masculin, el va reactiona negresit la fazele lunii si la scaderile presiunii atmosferice. Tocmai din aceste motive baieteii sufera mai  
mult din cauza formarii gazelor intestinale si a colicilor.

Sursa neplacerilor

Sistemul nervos al nou-nascutului inca nu a ajuns la maturitate, motiv pentru care activitatea lui inca  nu este prea bine organizata. Drept urmare, apar si colicile. Acum incepe formarea florei intestinale. Treptat, volumul mancarii pe care o primeste organismul copilului creste. Dar, deocamdata, nu se produce cantitatea necesara de fermenti implicati in digestie. Din  aceasta cauza apar si probleme cu eliminarea materiei fecale.

Alimentarea cu lapte conduce la formarea in intestin a unei spume abundente in decursul catorva ore, timp in care se formeaza din  abundenta si gazele intestinale. Blocate in intestine, acestea conduc la o balonare dureroasa sau la meteorism (marirea volumului abdomenului din cauza acumularii de gaze). La toate aceste neplaceri se mai adauga si aerul pe care il inghite copilul in timpul suptului. Tineti seama de faptul ca micutul dvs. este nevoit sa faca ceva cu care nu era obisnuit inainte, adica sa-si goleasca intestinele de gaze si de fecale. Ceea ce pentru el nu este deloc usor.


Sursa: Revista Ioana Copilul meu, Nr. 11/2005


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum