Clickmed
programare rapida la medic

Orarul de alimentatie

Orarul natural de alimentatie din primele zile de viata.Desi secretia lactata definitiva nu se stabileste  decat dupa cateva zile, alaptarea precoce si frecventa la san stimuleaza producerea laptelui si ajuta la prevenirea umflarii si intaririi excesive a sanilor, astfel incata cazarea mamei si a fatului in aceeasi camera la maternitate ("rooming-in")  este de un imens ajutor mamei pentru a incepe alaptarea. In timp ce unii sugari par dispusi sa se adapteze la programul de supt din salonul de nou-nascuti, altii se trezesc si plang de foame la intervale destul de neregulate in primele zile de viata. Daca se trezesc si plang la o ora la care nu pot fi adusi de la salonul de nou-nascuti la mamele lor, se poate intampla ca in momentul in care programul maternitatii prevede suptul ei sa doarma obositi din cauza plansului. Daca insa optati pentru "roming-in" mama trebuie doar sa se intinda pentru a lua sugarul si a-l pune la san atunci cand crede ca-i este foame. Astfel, sugarul nu mai are de ce sa planga prea mult si sa devina prea obosit.

In spitalele care promoveaza metoda de "rooming-in" si alimentatia la san,  mamele sunt lasate adesea sa alapteze la scurt timp dupa nastere. Daca este permis, aceasta se poate face chiar in sala de nasteri, de preferinta atunci cand mamele si tatii au in sfarsit ocazia sa-si admire si sa-si dezmierde nou-nascutul.

Unii sugari au tendinta de a fi relativ somnorosi si nu prea infometati in primele 2-3 zile dupa nastere, trezindu-se doar dupa perioade lungi de somn. Aceasta se poate intamplamai ales  in cazul in care mama a primit multe sedative sau enestezice in timpul nasterii. Dupa acesata prima perioada sugarii tind sa adopte pentru urmatoarele zile un program cu treziri frecvente, chiar si la fiecare 2 ore.
Alti bebelusi sunt, din contra, activi si infometati chiar de la inceput. Ei pot dori sa fie hraniti de zece sau douasprezece ori pe zi in prima saptamana sau primele doua saptamani de viata, pentru ca dupa aceea sa ajunga la un program de sase sau sapte mese pe zi pe parcursul celei de-a doua, a treia sau a patra saptamani.

Exista o mare variabiliate in ceea ce priveste momentul si modalitatea in care se instaleaza secretia lactata. Cel mai adesea aceasta apare in a treia sau a patra zi de viata a nou-nascutului, ceva mai devreme la mamele care nu au mai avut copii  si care opteaza pentru "rooming-in" si care au reusit sa alapteze la cerere inca din maternitate.

Uneori venirea laptelui se produce atat de brusc incat mama poate preciza chiar si ora exacta, iar in alte cazuri acest proces se desfasoara treptat. Incepand cu a treia sau a patra zi de viata, multi dintre sugari isi modifica evident programul trezindu-se mai des si manifestandu-si foamea. Acesta este unul dintre numeroasele exemple care demonstreaza magistrala abilitate a Naturii de a armoniza lucrurile. Studiile efectuate asupra sugarilor alaptati la san dupa program la cerece au demonstrat ca majoritatea acestora cereau sa suga pana la 10 sau chiar 12 ori pe zi intre zilele 3 si 6 de viata (este posibil ca si scaunele lor sa devina mai frecvente in aceasta perioada). Mamele care isi doresc foarte mult sa reuseasca sa alapteze la san se pot simti dezamagite de acesta frecventa crescuta a meselor, gandindu-se ca nu au suficient lapte. Acest mod de a gandi este incorect. Este mult mai normal sa va ganditi ca in aceasta perioada sugarul are nevoie sa se obisnuiasca cu lucrurile importante pe care le are de facut, suptul si cresterea, oferind in acelesi timp sanilor stimularea de care au nevoie pentru ca acestia sa se poata adapta nevoilor sale crescande.

Tot pe parcursul acestei a doua jumatati a primei saptamani de viata sanii se afla sub cea mai intensa stimulare hormonala. (hormonii sunt secretiile glandulare care determina insasi aparitia secretiei lactate). Nu este de mirare ca uneori, in primele zile, sanii fie pot deveni prea plini, fie nu au suficient lapte pentru a satisface apetitul crescut al nou-nascutului. Cu toate acestea sistemul este in ansamblu extrem de eficient, cu mult mai eficient decat l-am putea concepe noi, oamenii.

Stimularea hormonala diminua catre sfarsitul primei saptamani de viata. De acum inainte productia de lapte a sanilor este stabilita de apetitul sugarului. In perioada de tranzitie (de obicei in a doua saptamana de viata) se poate ca uneori mama sa nu aiba sufifient lapte pentru cat cere sugarul, pana cand sanii se adapteaza nevoilor acestuia. Apetitul sugarului dicteaza sanilor cat lapte sa produca, nu numai in timpul celei de-a doua sau a treia saptamani de viata, ci si pe parcursul lunilor urmatoare. Cu alte cuvinte secretia de lapte poate sa continue sa creasca si atunci cand sugarul are cateva luni, daca el cere mai mult.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum