Coronavirus Update

Moartea in patut

Moartea in patut

Moartea in patut cunoscuta si ca sindromul mortii subite infantile. Moartea in patut nu este o boala. Este, mai degraba, un diagnostic, dat atunci cand un bebelus aparent sanatos moare fara nici un avertisment.

Cand medicii si anchetatorii nu pot indica o cauza a mortii dupa realizarea unei investigatii complete inclusiv o examinare post-mortem, a unei cercetari a locului unde a murit bebelusul si a unei revizuiri a fisei medicale a copilului, moartea subita este singura cauza data.

O moarte in patut mai poate fi numita SMSI (sindromul mortii subite infantile), moarte subita infantila neasteptata, moarte neasteptata sau pur si simplu moarte in patut. S-ar putea sa auzi oricare dintre aceste denumiri.

Moartea unui bebelus nu este descrisa ca SMSI daca o anumita cauza cum ar fi un accident, o infectie sau o problema anterioara necunoscuta cu care s-a nascut copilul (o malformatie congenitala), este identificata.

Din nefericire, moartea in patut este cel mai frecvent tip de moarte la bebelusii de peste o luna.

De ce are loc moartea in patut?

Nimeni nu stie de ce unii bebelusi mor asa. In prezent, medicii considera ca sunt implicati mai multi factori. Unii au sugerat ca anumiti bebelusi au o problema cu partea creierului care controleaza respiratia si trezirea, asa ca nu raspund normal cand ceva le acopera gura sau nasul.

Cand are loc moartea in patut?

Moartea in patut se intampla cel mai des, desi nu intotdeauna, in timpul somnului. Poate avea loc in timpul noptii sau in timpul zilei atunci cand doarme, chiar si in bratele unui parinte. De asemenea, moartea in patut este mai frecventa cand vremea este rece, desi nu se stie sigur de ce.

Care copiii sunt expusi unui risc mai mare?

Moartea in patut nu este frecventa la bebelusii care au sub o luna. Apare cel mai des in timpul celei de a doua luni. Riscul scade cu 90% pe masura ce copilul creste.

Moartea in patut poate afecta orice familie, dar pare sa fie mai frecventa in familiile dezavantajate. Este mai putin frecventa in familiile de origine asiatica, desi medicii nu stiu de ce.

Exista si alti factori pe care poti sa ii schimbi si care il pun pe bebelusul tau in pericol de moarte subita. Acestia includ:

 • daca este baiat – moartea in patut este usor mai frecventa la baieti: aproape 60% din mortile in patut li se intampla bebelusilor de sex masculin;
 • nasterea prematura (inainte de 37 de saptamani);
 • greutate mica la nastere (mai putin de 2,5kg);
 • daca sarcina a fost multipla;
 • daca a avut un frate sau o sora care a murit de SMSI.


  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum