Clickmed
programare rapida la medic

Meningita

Este o inflamatie a membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii, si poate fi cauzata de virusi, fungi, si bacterii, inclusiv Listeria, GBS, si E. coli.

Nou-nascutii pot sa se contamineze cu una dintre aceste microorganisme in timpul nasterii sau din mediul lor inconjurator, mai ales daca au un sistem imunitar scazut care ii face mai susceptibili la aceste infectii.

Simptomele infectiei la nou-nascuti nu sunt foarte specifice si pot include plans persistent, iritabilitate, somnolenta, letargie, refuzul sanului sau al biberonului, temperatura corporala joasa sau instabila, icter paloare, probleme cu respiratia, roseata pielii, varsaturi sau diaree. Pe masura ce boala progreseaza, fontanelele copiilor sau punctele moi, pot incepe sa  se bombeze.

Diagnostic si tratament
Meningita, mai ales meningita bacteriana, este o infectie severa a nou-nascutului. Daca doctorul suspecteaza aceasta boala, va face o punctie spinala (cunoscuta si ca punctie lombara), inserand un ac in sira spinarii cu care se va extrage o mostra de lichid cerebrospinal. O cultura sau alte teste facute acestui lichid poate evidentia de asemenea meningita.

Tratamentul depinde de cauza specifica. Copii cu meningite bacteriene si fungice vor fi tratati cu antibiotice, in timp ce meningitele virale pot fi tratate cu medicatie antivirala. Toti copii cu meningita sunt de obicei internati in spital, unde sunt monitorizati si primesc tratament intensiv.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum