Coronavirus Update

Iritatia produsa de scutece

Iritatia produsa de scutece
Iritatia de la scutec nu arata intotdeauna la fel. Daca bebelusul tau este iritat si rosu in zona scutecului este foarte posibil sa aiba asa ceva. Pielea lui s-ar putea de asemenea sa fie putin inflamata si calda cand o atingi.

Iritatia de la scutec poate fi foarte usoara – cateva pete rosii care inteapa la atingere pe o suprafata mica sau destul de extinsa, cu umflaturi rosii intinse care se intind pe burtica si coapsele bebelusului tau.

Totusi, nu trebuie sa intri in panica: orice bebelus face o astfel de iritatie la un moment dat, in special in primul an de viata.

Cauzele de iritatie produse de scutece la bebelusi

Iritatia de la scutec poate fi cauzata de orice, de la un nou fel de mancare pana la urina bebelusului tau. Iata cele mai frecvente cauze:

 • Umezeala. Chiar si cel mai absorbant scutec lasa umezeala pe pielea delicata a bebelusului tau. Cand urina bebelusului se amesteca cu aceste bacterii din scaun, formeaza hidrat de amoniu, care poate fi foarte aspru.

  Este mult mai probabil ca un bebelus care este lasat intr-un scutec murdar mai mult timp sa dezvolte o iritatie de la scutec, orice bebelus cu o piele sensibila se poate irita, chiar daca parintii lui ii schimba scutecul la timp de fiecare data.

 • Sensibilitate la caldura sau substante chimice. Iritatia copilului tau poate fi rezultatul frecarii scutecului de piele, mai ales daca este deosebit de sensibil la substante chimice cum ar fi parfumul din scutece sau detergentii folositi la spalarea panzelor utilizate pe post de scutec.

  Iritatia poate aparea si de la o lotiune sau pudra care nu se potrivesc cu pielea delicate a bebelusului.

 • Alimente noi. Bebelusii fac foarte frecvent iritatii de la scutec atunci cand incep sa manance alimente solide sau cand sunt introduse alimente noi. Orice fel de mancare noua schimba compozitia scaunului. In cazul in care alaptezi, pielea bebelusului tau poate chiar sa aiba o reactie la ceea ce mananci.

 • Infectia. Zona scutecului este calda si umeda, exact mediul favorit al bacteriilor. Asadar este usor pentru o infectie sa se dezvolte la acel nivel si sa cauzeze o iritatie, mai ales in cutele pe care le formeaza pielea bebelusului.

  In plus, copiii carora li se administreaza antibiotice (sau ale caror mame care alapteaza fac tratament cu antibiotice) fac uneori infectii deoarece antibioticele reduc numarul de bacterii sanatoase care echilibreaza pielea aparand-o impotriva altor bacterii daunatoare. Antibioticele pot cauza de asemenea diaree, care contribuie la aparitie iritatiei de la scutec.

  Afta este o infectie orala. Unii copii cu afta dezvolta o astfel de infectie si in zona scutecului.

  Ar trebui sa il duc pe bebelusul meu la medic pentru o iritatie de la scutec?

  Probabil nu este necesar. Cu putina atentie, iritatia va trece in 3 sau 4 zile fara sa fie nevoie sa mergi la medic.

  Daca iritatia arata ca si cum ar fi infectata (are basici, cosi cu puroi, intarituri galbene care curg sau rani deschise), trebuie sa mergi la medic. Acesta ii va prescrie un antibiotic local sau oral.

  Pentru o iritatie de la scutec provocata de o infectie, medicul tau ar putea prescrie un medicament antifungic pentru uz local. Trebuie sa mergi la medic si in cazul in care bebelusul tau face febra sau iritatia lui nu dispare dupa cateva zile de tratament.


  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum