Clickmed
programare rapida la medic

Ingrijirea unghiilor bebelusului

Ingrijirea unghiilor bebelusului




Unghiile bebelusului tau sunt mai pliabile decat ale tale, dar sa nu te gandesti niciodata ca nu sunt ascutite!

Un nou-nascut are foarte putin control asupra membrelor sale si poate sfarsi foarte usor prin a se zgaria pe fata si a te zgaria si pe tine.

Unghiile mici cresc foarte repede asa ca va trebui sa le tai de cateva ori pe saptamana. Unghiile de la picioare nu sunt asa pretentioase din acest punct de vedere.

Cum am grija de unghiile bebelusului meu fara sa ii tai varful degetelor?

Cel mai bine este sa faci acest lucru cand doarme. Un alt moment potrivit este imediat dupa baie, cand unghiile bebelusului tau sunt cel mai moi.

Asigura-te ca incaparea este indejuns de luminata ca sa vezi ce faci. Foloseste o pereche de foarfece pentru copii sau unghiere facute special in acest scop. Desparte pernitele degetelor de unghie ca sa eviti ranirea pielii si tine bine mana bebelusului tau cand tai unghia.

Urmareste linia unghiei atunci cand o tai. Unghiile de la picioare taie-le drept. Apoi foloseste o pila ca sa netezesti marginile aspre.

De fapt, daca ai rabdare si unghiile copilului tau nu sunt prea lungi, poti sa nu le mai tai si sa le pilesti direct cu o pila.

Daca te hotarasti sa ii faci bebelusului tau o manichiura cat timp este treaz, roaga pe cineva sa te ajute sa il tii ca sa nu se miste foarte mult. Sau roaga pe cineva sa ii distraga atentia ca sa te lase sa ii tii mana asa cum vrei tu.

Unii parinti musca din unghiile bebelusului pana ajung la lungimea dorita, dar in acest caz, risti sa transmiti germenii din gura ta in orice taietura cat de mica de pe degetul tau.

Nu vei putea nici sa vezi ce faci si vei descoperi ca degetul lui este minuscul pe langa dintii tai! Totusi, unii parinti se bazeaza pe aceasta metoda.

Daca totusi il tai la deget, cum opresc sangerarea?

In cazul in care il ranesti la deget, nu trebuie sa te sperii – li se intampla tuturor parintilor. Infasoara-i pur si simplu o panza in jurul degetului si tine-o acolo apasand pe ea. Sangerarea se opreste de obicei in termen de cateva minute.

Rezista tentatiei de a incerca sa pui un bandaj pe degetul bebelusului tau. Acesta poate cadea cand isi baga degetul in gura si ar putea sa se inece.

Daca vrei neaparat sa folosesti bandaj, poti apela la produsele disponibile in farmacii care sunt special concepute pentru bebelusi. Ele nu sunt toxice si se iau o data cu pielea moarta cand sunt indepartate.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum