Coronavirus Update

Ingrijirea nou-nascutilor gemeni sau multipli

Ingrijirea nou-nascutilor gemeni sau multipli

Nu este de mirare ca esti ingrijorata. Pana la urma, pentru multi parinti este indeajuns de greu sa ai grija de un singur copil si ideea de a avea doi (sau mai multi) in acelasi timp poate fi o tulburatoare.

Deseori, astfel de griji sunt din nefericire sporite de prieteni si familie. Nu uita ca nu toti parintii primesc ajutorul de care au nevoie; fiecare noua mama si nou tata are nevoie de mai mult timp, ajutor, pregatire, bani si sprijin emotional.

In cazul gemenilor, aceste nevoi sunt duble, ba mai mult de atat. Vei avea nevoie de mult mai mult ajutor decat cel pe care ti-l poate oferi partenerul tau, asa ca pentru a evita sa il invinuiesti pe el – sau pe tine insati – cand stresul incepe sa se acumuleze, planuieste din timp lucrurile si gaseste o sursa de ajutor inainte.

Asigura-te ca poti sa ii suni pe prietenii tai sau membrii familiei tale daca ai nevoie de ei. Oamenilor trebuie sa le spui exact ce vrei.

Spune-le politicos sa plece daca nu vrei sa fie acolo, dar nu fii prea mandra sa ceri ajutor daca ai nevoie.

Pot sa mai alaptez daca am gemeni?

Desigur. Nu este mai greu sa hranesti doi sugari deoarece cererea mare creste productia de lapte. Totusi, gasirea unei metode bune necesita exercitiu si rabdare. Secretul este sa gasesti o pozitie confortabila pentru tine.

Cat de lung ar trebui sa fie concediul de maternitate?

Pe scurt, cat de lung se poate. Dar factorii decisivi se vor reduce la ce este mai bine pentru tine si familia ta, sanatatea bebelusilor tai, cum te simti fizic si emotional, situatia financiara si mediul tau de lucru.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum