Clickmed
programare rapida la medic

Ingrijirea buricului la bebelusi

Ingrijirea buricului la bebelusi

Dupa cum vezi, plaga ombilicala este inca acoperita de o crusta cu urme de sange. Ea necesita o ingrijire minutioasa. Tamponarea ranii se face de mai multe ori pe zi, cel mai indicat dimineata si seara. Straduiti-va sa va organizati in asa fel incat sa aveti totul la indemana.

Procedurile de igienizare se fac pe masa de infasat. Pe langa scutece, servetele si betigase cu vata, veti avea nevoie si de flacoanele cu apa oxigenata si solutie antiseptica.

De obicei, crusta de pe plaga ombilicala cade de la sine cam in a 12-14-a zi dupa nastere. Uneori, aceasta intarzie pana spre sfarsitul celei de-a 3-a saptamani de viata, caz in care, dupa indepartarea crustei de pe plaga, apar scurgeri sangerande.

Tamponati mai intai rana cu apa oxigenata, folosind un tampon de vata sterila infasurat pe un betigas subtire. Imediat dupa o asemenea procedura, apa oxigenata si sangele intra in reactie, formand o pelicula.

Indepartati-o cu grija prin acelasi procedeu. Chiar daca sangele nu se incheaga, plaga ombilicala trebuie neaparat uscata cu un tampon de tifon. Dupa aceasta, tamponati rana cu un preparat antiseptic care s-o usuce: alcool alb sau spirt medicinal.

Puteti recurge si la o solutie slaba de hipermanganat de potasiu. Surplusul de lichid va fi si el indepartat cu un tampon steril.

Daca buricul este uscat si acoperit de o crusta cu urme de sange, nu are sens sa incercati s-o indepartati, altfel cicatrizarea definitiva a ranii va dura foarte mult.

Puteti trata buricul asa cum am descris mai sus sau sa-l tamponati cu o solutie dezinfectata. De exemplu, solutie de hipermanganat de potasiu.

Avem probleme cu bebelusul?
Cu siguranta iti doresti ca odorul tau sa nu se confrunte cu nici un fel de probleme legate de cordonul ombilical. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa.

Scenariul poate fi cu totul altul atunci cand afectiunile inflamatorii  (purulente) locale sunt de neevitat. Cel mai adesea este vorba de omfalita, infectarea ombilicului, ceea ce se intampla in special atunci cand buricul este tot timpul umed.

La nivelul ranii isi face aparitia o scurgere purulenta sau un lichid seros, o infiltratie solidificata, inrosirea zonei din jurul ombilicului. Intr-o asemenea situatie, cicatrizarea se face foarte lent, fiind de dorit ca nou-nascutul sa se afle in permanenta sub observatie medicala.

Tratamentul consta de obicei din aplicatii locale, tamponari cu solutii antiseptice (hipermanganat de potasiu, apa oxigenata, solutie de acid boric).

Uneori, anomaliile congenitale de dezvoltare conduc la formarea in cordonul ombilical a unei fistule, care poate fi sau nu plina. Dupa ce bontul ombilical va fi cazut, se remarca un orificiu din care se  elimina o secretie de culoare rosietica.

Suspiciunea de fistula congenitala apare atunci cand plaga ombilicala intarzie sa se cicatrizeze si supureaza tot timpul.

Intr-o asemenea situatie se impune consultarea de urgenta a copilului de catre un medic chirurg, de cele mai multe ori impunandu-se o interventie chirurgicala, asadar si spitalizarea.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum