Clickmed
programare rapida la medic

Infectiile congenitale

Multe infectii care afecteaza nou-nascutii se transmit de la mama la copil in timpul nasterii sau in timpul sarcinii. Deoarece copilul se naste cu ele, sunt numite infectii congenitale. Acestea sunt cauzate adesea de virusi, dar pot fi date si de bacterii, fungi, si paraziti.

Infectiile congenitale includ: HIV (care cauzeaza SIDA); rujeola (German measles); varicela zoster (varsat de vant); sifilis; toxoplasmoza; si citomegalovirus, cea mai comuna infectie congenitala ce duce la pierderea congenitala a auzului. Unele dintre aceste infectii mentionate mai sus cum ar fi infectia cu GBS si Listerioza, pot fi achizitionate fiecare fie de la mama fie mai tarziu din mediul nou-nascutului.

Este mai probabil ca bebelusii sa se nasca cu infectie daca mama a fost infectata pentru prima data in timpul sarcinii cu un anumit tip de germeni. Oricum, transmiterea la fat nu se face intotdeauna, astfel ca multi copii nascuti din mame infectate nu fac aceasta infectie. Alti nou-nacuti nu prezinta initial semnele infectiei, dar pot sa le dezvolte mai tarziu.

Gradul de risc al copilului depinde adesea de momentul in care mama a fost expusa la germeni. In cazul unor infectii cum ar fi rubeola si toxoplasmoza, riscul este mai mare in timpul primului trimestru.

Daca mama se infecteaza atunci, aceasta poate cauza probleme serioase cum ar fi boli de inima, afectari cerebrale, surzire, afectari oculare, sau chiar pierderea sarcinii. Infectiile aparute mai tarziu in timpul sarcinii pot duce la efecte severe asupra fatului dar pot duce si la probleme in dezvoltarea sau cresterea copilului.

Unele semne precoce de posibila infectie congenitala sunt: un cap mai mare sau mai mic decat normalul, un corp mic, probleme cu ochii, roseata pielii, icter, organe abdominale marite, si un suflu cardiac.

Diagnostic si tratament
Daca doctorul suspecteaza o infectie congenitala la nou-nascut, va trebui sa faca analize ale sangelui si culturi de sange sau de alte fluide ale nou-nascutului si ale mamei pentru a incerca sa puna un diagnostic.

Tratamentul include adesea medicatie antivirala sau antibiotica care sunt folosite pentru a trata bolile pacientilor mai varsta, precum si asistenta intensiva pe perioada spitalizarii.

Infectiile congenitale pot de asemenea sa necesite ingrijire medicala pe perioada recuperarii pentru a descoperi orice complicatie a bolii care poate aparea in timpul cresterii copilului


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum