Clickmed
programare rapida la medic

Cum sug bebelusii?

Sugarii nu primesc laptele pur si simplu luand in gura areola si mamelonul si sugand. Laptele se formeaza in tesutul glandular aflat in interiorul sanului. El este condus apoi prin niste canale inguste catre centrul sanului, unde este colectat in cateva sinusuri. Aceste sinusuri sau spatii de depozitare sunt dispuse circular chiar sub areola (zona pigmentata din jurul mamelonului). Fiecare sinus se deschide la exterior prin intermediul unui canal scurt care traverseaza mamelonul (la nivelul acestuia pot fi observate deschiderile acestor canale). Cand bebelusii sug in mod corect cea mai mare parte daca nu chiar intreaga areola se afla in gura lor, cea mai importanta actiune a acestora fiind stoarcerea sinusurilor de sub areola prin presiunea exercitata de gingii. Astfel, laptele colectat in sinusuri este impins prin mamelor in gura sugarului. Miscarile limbii bebelusului in timpul suptului sunt mai putin importante pentru extragerea laptelui, cat pentru fixarea areolei in gura si impingerea laptelui din partea anterioara a cavitatii bucale catre faringe.

Daca sugarul prinde in gura numai mamelonul, el nu primeste lapte mai deloc, iar daca mesteca mamelonul poate provoca iritarea acestuia. Daca insa prinde cea mai mare parte a areolei sau intreaga areola in gura, gingiile sale preseaza asupra acesteia si nu pot rani mamelonul. Atunci cand sugarul incepe sa mestece doar mamelonul in loc sa suga corect, el trebuie imediat oprit. Strecurativa degetul in coltul gurii bebelusului sau chiar intre gingii daca este nevoie pentru a-i intrerupe suptul (altfel va trebui sa-l desprindeti de la san, manevra in timpul careea va puteti rani mamelonul), apoi reintroduceti-i in gura intreaga areola. Daca sugarul continua sa mestece mamelonul, opriti suptul respectiv.

Adeseori la instalarea secretiei lactate sanii isi maresc dimensiunile si se intaresc (se angorjeaza). Aceasta poate face ca mamelonul sa se intinda si sa se aplatizeze, ceea ce, alaturi de consistenta ferma a mamelonului, poate crea dificultati sugarului cand acesta incearca sa suga. Din aceasta cauza el poate deveni agitat si nemultumit. Aplicand comprese calde pe sani si mulgandu-i cateva minute inainte de a alapta sugarul, mameloanele vor deveni suficient de proeminente pentru ca acesta sa poata cuprinde cu gura intreaga areola.

Exista doua lucruri care trebuie eviate cand puneti sugarul la san. Primul este sustinerea capului cu mana, in incercarea de a-l orienta catre san. Bebelusilor nu le place sa fie tinuti de cap si se zbat ca sa se elibereze. Celalat este sa le apesi obrajii pentru a-i face sa deschida gura. Sugarii intorc fata instinctiv catre orice le atinge obazul, acest reflex ajutandu-i sa gaseasca sanul. Daca ii apasati in acelasi timp ambii obrazi, le produceti confuzie si iritare.

Atunci cand sugarul refuza sanul si ar face orice in loc sa suga, mama nu-si poate reprima sentimentul ca este refuzat si devine frustrata si nervoasa. N-ar trebui insa sa se lase atata de impresionata de acest nou-venit neexperimentat si aparent atat de incapatanat. Daca are rabdarea de a mai incerca sa-i ofere sanul la cateva mese, sunt toate sansele ca sugarul sa-si dea seama despre ce e vorba.

Daca mama are mameloanele plate sau retractate (retrase spre interiorul sanului de catre tesutul de sustinere), acest lucru poate sa complice suplimentar  inceputul alaptarii la san, mai ales daca nou-nascutul este de felul lui mai agitat. Daca sugarul cauta mamelonul si nu-l gaseste s-ar putea sa inceapa sa planga de suparare si sa-si traga capul inapoi. Sunt cateva tactici la care puteti apela. Daca este posibil, puneti-l la san imediat ce s-a trezit, inainte de a deveni prea tafnos. In cazul in care incepe sa planga la prima incercare, opriti suptul si linistiti-l inainte de a incerca din nou, fara sa va grabiti.

Uneori este folositor sa mai masati delicat cu degetele mamelonului inainte de inceperea suptului pentru a-l face mai proeminent. Exista, de fapt, foarte putine femei care au mameloane retractate si care nu bombeaza,  dar nici in aceasta situatie alaptatul nu este imposibil. Se pot obtine uneori rezultate bune folosind cupele pentru sani numite si cupe de lapte.

De fapt mamelonul nu are un rol atat de important in alaptare, cat mai ales in ghidarea sugarului pentru ca acesta sa poata prinde in gura areola. Cu toate acestea, tesutul de sustinere care determoina retractia mameloanelor face in acelasi timp sa fie dificil pentru sugar sa traga  spre el areola si sa o muleze in interiorul propriei cavitati bucale. Probabil cea mai buna rezolvare a acestei probleme consta in mulgerea de mama sau doica a unei cantitati reduse de lapte prin compresiune manuala a sanului, astfel incat regiunea areolara sa devina mai moale si mai usor maleabila pentru sugar. Apoi prindeti areola intre degetul mare si aratator pentru a-i da o forma mai bombata atunci cand o introduceti in gura bebelusului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum