Clickmed
programare rapida la medic

Criptorhidia si infertilitatea la maturitate

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un baietel de 7 saptamani. El este nascut cu 2 saptamani mai devreme de termen (cel putin asa a zis pediatrul de la spital). Inca nu are testiculul stang coborat in scrot. Ce se intampla? De ce nu i-a coborat? (medicul de la spitalul unde am nascut zicea ca o sa-i coboare in vreo 2 saptamani de la nastere, dar deja au trecut 7 si nimic).




Absenta testiculelor in scrot la nastere se numeste criptorhidie si este mai frecventa la prematuri, dar poate apare si la nou-nascutii la termen. Poate fi bilaterala sau unilaterala si poate fi simpla sau asociata si cu alte malformatii genito-urinare.

Testiculele se formeaza in timpul vietii intrauterine in regiunea lombara, dupa care, incepand cu luna a IV-a intrauterina incep sa coboare pana spre sfarsitul sarcinii, astfel incat la nastere majoritatea nou-nascutilor la termen au testiculele in scrot. In unele cazuri, testiculele coboara spontan in scrot in primele saptamani dupa nastere.

Daca aceasta nu se intampla, criptorhidia trebuie tratata medical si chirurgical, deoarece netratata in timp util poate determina sterilitate masculina. Aceasta deoarece in interiorul corpului testiculul este supus unei temperaturi mai ridicate decat cea de la nivelul scrotului, ceea ce pe termen lung poate determina leziuni ireversibile si chiar degenerare maligna.

Pentru a stimula o dezvoltare a testiculului si a cordonului spermatic fie in speranta unei vindecari fie pentru a permite realizarea ulterioara a unei orhidopexii cu rezultate bune, medicul poate recomanda tratament cu gonadotrofina corionica umana (Pregnyl). Orhidopexia este interventia chirurgicala prin care testiculul este eliberat din abdomen si pozitionat in scrot.

Sfatul meu este sa consultati un medic chirurg pediatru pentru a stabili cu acesta daca este necesara adoptarea unei masuri terapeutice.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-




  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum