Clickmed
programare rapida la medic

Cat dureaza un supt?

Se obisnuia sa se creada, deoarece in unele cazuri apareau iritatii ale mameloanelor, ca este mai bine ca mama sa limiteze durata alaptarii la inceput, crescand-o apoi treptat pe masura ce mameloanele se adapteaza suptului. Dar practica a aratat ca este mai bina ca decizia sa fie lasata de la bun inceput sugarilor. Daca sunt lasati intotdeauna sa suga de indata ce li se face foame si atat timp cat doresc, ei nu ajung niciodata sa fie atat de inebuniti de foame incat sa provoace iritatii ale mameloanelor pentru ca nu au rabdare sa fie pusi corect la san.

Durata prelungita a supturilor inca de la debutul alaptarii la san favorizeaza reflexul de eliberare a laptelui, care initial actioneaza mai lent, pentru ca mai apoi sa intre pe deplin in actiune.

Dintr-un anumit punct de vedere raspunsul este: "De fiecare data cand bebelusului dumneavoastra ii e foame si cat de des simtiti ca sunteti in stare sa va adaptati cerintelor acestuia." In societatile mai putin dezvoltate mamele alapteaza uneori  la intervale de o jumatate de ora, desi probabil bebelusul va suge foarte putin la una sau alta din aceste mese. In societatea noastra, mama care a avut ocazia sa  alapteze cu succes un copil si are deplina incredere in sine, s-ar putea sa nu ezite de a-l alapta chiar si din ora in ora, daca i se pare ca exista un motiv pentru  care sugarului ii este foame.

Sugarii nu trebuie alaptati de fiecare data cand plang. O pot face si din alte motive cum ar fi: colici abdominale, alte forme de indigestie, episoade de nervozitate pe care noi nu le intelegem, oboseala care dintr-un motiv sau altul nu le aduce somnul. O mama anxioasa si fara experienta poate ajunge la culmea extenuarii daca toata ziua si jumatate din noapte alapteaza si-si face griji continuu. Aceasta stare de ingrijorare permanenta poate sa conduca la diminuarea secretiei lactate si sa interfere cu reflexul de elberare a laptelui.

Deci, pe de o parte raspunsul la intrebare este "alaptati cat de des doriti", dar pe de alta parte este indicat un termen de doua ore intre supturi. Daca sugarul se trezeste mai repede lasati-l sa se ajite un pic in speranta ca poate adoarme la loc sau dati-i o suzeta; incercati sa-l leganati pentru cateva minute sau sa-l plimbati in brate. Daca totusi credeti ca ii este foame puneti-l la san, dar nu mai mult de 20 de minute. Cand aveti de-a face cu un sugar care pare ca vrea sa suga prea des, limitati fiecare masa la 20 sau  - cel mult - 30 de minute.

In cazul in care mameloanele dumneavoastra se dovedesc rezistente la asalturile sugarului si daca aveti incredere in secretia lactata a sanilor dumneavoastra si in abilitatea de a aprecia corect foamea si celalalte probleme ale bebelusului, alaptati copilul cat de des si cat de mult considerati ca este cazul.

In majoritatea tarilor neindustrializate, acolo unde alaptarea la san reprezinta unicul mod de hranire a sugarilor, unde mamele isi poarta bebelusii cu ele in timp ce muncesc si unde problema orarului alaptarii este necunoscuta, sugarii se trezesc frecvent si sunt pusi la san la fel de des. Ei sug relativ putin, la un singur san, apoi adorm la loc. In societatea noastra, in care orarele sunt la mare pret si in care multi dintre bebelusi sunt pusi intr-un patut intr-o camera linistita dupa ce au terminat de supt, tendinta este de a le oferi mese mai rare si mai consistente. Daca mama produce cantitati mari de lapte, sugarul poate fi destul de satisfacul sugand la un singur san la o masa. Fiecare dintre sani primeste stimului unei goliri complete, chiar daca acesta se intampla o data la fiecare 4 sau chiar 8 ore.

Totusi, in multe cazuri, cantitatea de lapte dintr-un singur san nu este suficienta pentru sugar, astfel incat la un singur supt trebuie oferiti ambii sani, incepand cu cel stang la una dintre mese si apoi cu cel drept la urmatoarea. Unele mame si unii dintre medici recomanda oferirea ambilor sani la o masa indiferent de situatie. Pentru a asigura o secretie lactata adecvata, sugarul trebuie tinut la unul dintre sani tiomp de 12 - 15 minute, daca accepta, si apoi mutat la celalalt pentru cat timp mai doreste sa suga. In mod normal un sugar suge cea mai mare parte a laptelui din san in 5 - 6 minute (oricum sanii produc in continuare lapte intr-un ritm redus, deci sugarul  va avea tot timpul ceva de supt si dupa golirea sanului. In consecinta nu este nevoie ca mama sa prelungesca suptul mai mult de 20 - 40 de minute in total, in functie de apetitul sugarului si de cat timp are mama la dispozitie. Opriti-va dupa o jumatate de ora daca si bebelusul este de acord.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum