Coronavirus Update

Candidoza orala la nou-nascuti

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Baietelul meu in varsta de 2 saptamani are pe limba ceva albicios. Este normal? Daca nu este normal ce reprezinta si cum se poate trata?
Candidoza orala este o infectie a mucoasei bucale produse de o ciuperca numita Candida albicans. Apare destul de frecvent in perioada neonatala, contaminarea facandu-se in timpul travaliului.

La sugari si copii mari, este favorizata de deficiente nutritionale, imunodeficiente si distrugerea florei bacteriene locale prin tratamente indelungate cu antibiotice administrate pe cale orala.

Mucoasa bucala este acoperita cu un depozit albicios, usor aderent, comparat cu „laptele coagulat”, putand exista un disconfort local care poate antrena dificultati in alimentatie. De cele mai multe ori, pentru diagnostic este suficienta examinarea clinica locala.

Desi nu se utilizeaza in practica, diagnosticul clinic poate fi confirmat prin examen microscopic direct si cultura (pe medii de cultura speciale) din depozitul raclat de pe mucoasa.

De obicei candidoza orala este autolimitanta dar se impune o atentie deosebita la igiena bucala si tratamentul unor eventuale boli debilitate subiacente, care pot favoriza si intretine infectiile micotice.

Tratamentul local consta in aplicarea unor solutii cu efect antifungic (Stamicin, Amphotericina B, violet de gentiana etc.).

Consultati medicul de familie (sau pediatrul) pentru a va confirma daca este vorba despre candidoza orala si pentru a primi recomandarile terapeutice corespunzatoare.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum