Clickmed
programare rapida la medic

Cand primeste sugarul suficient lapte

Puteti sa va ghidati dupa combinatia dintre castigul in greutate si satisfactia bebelusului. Este bine sa reamintim ca pe tot intinsul globului, acolo unde nu exista cantare sau medici, mamele considera ca sugarul primeste suficient lapte bazandu-se doar pe faptul ca pare satisfacut si arata bine, iar acest sistem se dovedeste eficient in cel putin 9 cazuri din 10.

In general, veti decide impreuna cu medicul dumneavoastra in ce masura bebelusul se hraneste suficient urmarind comportamentul acestuia pe parcursul a cateva saptamani si pe baza castigului sau in greutate. Nici unul dintre acesti indicatori luat separat nu este concludent. Un sugar care pare multumit si ia rapid in greutate, e evident ca primeste suficient lapte. Un bebelus care plange din rasputeri in fiecare dupa-amiaza sau seara, dar creste in greutate in ritm normal, probabil  ca primeste suficient lapte, probabil are colici abdominale. Un altul care ia incet in greutate, dar  pare satisfacut, este, de cele mai multe ori, genul de copil care se ingrasa greu. Cu toate acestea sunt si unii copii care nu protesteaza chiar daca nu iau deloc in greutate. Sugarul care probabil nu primeste suficient lapte este acela care creste foaret incet in greutate si caruia ii este foame mai tot timpul. Comportamentul sau poate fi ori neobisnuit de agitat, ori letargic. El va murdari cel mult 6 scutece pe zi, urina sa va fi mai inchisa la culoare sau puternic mirositoare, iar scaunele sale vor fi mai rare. Orice sugar care nu incepe sa ia normal in greutate pana la sfarsitul celei de-a duoa saptamana de viata, trebuie sa fie trezit din somn la fiecare doua sau trei ore si incurajat sa suga mai des. Bebelusii care sunt somnorosi la san, pot fi ajutati sa suga ajutandu-i sa regurgiteze aerul si mutandu-i la celalalt san cand au tendinta sa adoarma. Daca acest ritual este repetat de 4 sau 5 ori in timpul unui supt, majoritatea acestor sugari vor incepe sa ia in greutate si sa suga viguros dupa 5 - 7 zile.

Sugarii alaptati la san trebuie sa fie vizitati de medicul lor pediatru sau de asistenta de pediatrie la nu mai putin de doua saptamani de la iesirea din maternitate si chiar mai devreme in cazul in care alaptarea nu a debutat cu succes in spital.

In majoritatea situatiilor puteti presupune ca sugarul primeste suficient lapte, cu exceptia in care comportamentul sugarului va indica foarte clar contrariul, iar doctorul si asistenta de pediatrie va confirma aceasta. Desigur ca, in ceea ce priveste fiecare supt ca atare, va puteti declara multumita daca si sugarul pare multumit.

Durata suptului, aspectul sanilor sau al laptelui nu sunt concludente.

Problema masurii in care sugarului ii este sau nu suficienta cantitatea de lapte pe care-o primeste este probabil de natura sa o deruteze pe proaspata mama. O constatare empirica folositoare arata ca, incepand cu a 5-a zi de viata, nou-nascutul uda 6 pana la 8 scutece pe zi, are scaun de 4 pana la 10 ori si suge de 8-10 ori in acelasi interval.

Durata suptului cu certitudine nu va poate arata daca aveti sau nu lapte suficient. Sugarul poate continua sa suga - uneori timp de inca 10 minute, alteori pana la o jumatate de ora - si dupa ce a epuizat deja majoritatea laptelui din san si asta pentru ca inca simte cateva picaturi scurgandu-se din mamelon,  pentru ca ii face pur si simplu placere sa suga sau pentru ca este inca treaz si se simte bine. Observarea atenta si cantarirea unor bebelusi ceva mai mari, au aratat ca acelasi sugar va parea satisfacut chiar daca suge doar 100 ml de lapte la o masa si 300 ml la alta.

Majoritatea mamelor cu experienta s-au convins ca nu pot aprecia cantitatea de lapte continuta in sani dupa aparenta plenitudine a acestora inaintea suptului. Pe parcursul primei saptamani sau chiar a primelor 15 zile sanii sunt evident mai plini si mai fermi ca o consecinta a   modificarilor hormonale, dar dupa un timp ei redevin de obicei mai moi si mai putin proeminenti, in ciuda faptului ca secretia lor de lapte este in crestere. Un bebelus poate suge 175 ml de lapte dintr-un san care mamei nu i se pare nici pe departe plin. Nici culoarea sau aspectul laptelui nu sunt concludente. Laptele de mama pare intotdeauna mai subtire si usor albastrui in comparatie cu cel de vaca si nu exista variatii importante in tip ale compozitiei sale la aceeasi mama sau de la o mama la alta.

Cel mai des intalnita situatie care starneste ingrijorarea mamei este cea in care sugarul incepe sa se gite idiat dupa alaptare sau intre supturi. Primul gand care-i trece prin minte este ca nu are suficient lapte. Aceasta presupunere este, insa, de cele mai multe ori gresita. Realitatea este ca majoritatea sugarilor, mai ales la prima nastere, au perioade de agitatie, in deosebi dimineata sau seara. Sugarii alaptati la biberon se agita la fel de des ca si cei alaptati la san.  Bebelusii care sug cat de mult lapte pot sunt la fel de agitati ca si cei care nu sug destul. Daca mama isi da seama ca, in mod cert, majoritatea perioadelor de agitatie ale sugarilor din primele saptamani de viata nu se datoreaza foamei, ea nu-si va pierde asa de repede increderea in capacitatea sa de a oferi lapte suficient sugarului. Desi mult mai putin probabil, este posibil ca un sugar sa devina agitat si daca ii este foame. Cu toate acestea, foamea mai degraba trezeste sugarul mai devreme din somn pentru urmatorul supt, decat sa il deranjeze in prima ora sau primele doua ore dupa ultima alaptare. Daca ii este foame, aceasta se poate datora unei cresteri rapide a apetitului sau poate reprezenta uneori semnul unei usoare secretii lactate a mamei, ca urmare a oboselii sau stresului psihic. In ambele cazuri raspunsul este acelasi: fiti sigura ca se va trezi si va suge mai viguros una sau mai multe zile, pana ce sanii se adapteaza cererii crescute, iar apoi probabil ca se va intoarce la programul sau obisnuit de alaptare.

Intentia de a-i da sugarului un biberon suplimentar cu lapte trebuie amanata pentru cel putin 2 saptamani. Bebelusului trebuie sa i se permita sa suga des, chiar si la  interval de 2 ore (masurate de la inceputul unui supt pana la inceputul urmatorului), timp de 20 - 40 de minute. Daca pe parcursul acestei una-doua saptamani sugarul ia rezonabil in greutate, amanati din nou introducerea unui supliment la biberon pentru cel putin inca 2 saptamani. Bebelusul poate fi linistit in aceste perioade de agitatie dandu-i o suzeta sau un biberon cu apa, eventual indulcita. Uneori mama poate dori sa-si alapteze sugarul chiar mai des decat la 2 ore interval, lucru care nu-i poate face nici un rau copilului, dar mama va ajunge la o stare de extenuare. Zece supturi pe zi vor oferi sanilor o stimulare aproape maximala. Mama are insa nevoie de timp si pentru a se odihni si relaxa.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum