Clickmed
programare rapida la medic

Analiza materiilor fecale la bebelusi

Scaunele, sau materiile fecale, sunt privite de obicei ca gunoi si nimic mai mult, dupa care trebuie sa se traga apa repede. Doar ca activitatea intestinala poate oferi medicilor informatii pretioase referitoare la  problemele digestive, intestinale sau ale oricarei alte parti a sistemului gastrointestinal al copilului.

Analiza materiilor fecale la bebelusi



Medicul copilului tau poate cere o proba de scaun pentru a testa o varietate de afectiuni, cum ar fi:

•  alergii sau inflamatii in organism, alergii provocate de proteinele din lapte la sugari;

•  infectii cauzate de anumite tipuri de bacterii, virusi sau paraziti care invadeaza sistemul gastrointestinal;

•  probleme digestive, cum ar fi neasimilarea anumitor zaharuri, lipide sau alti nutrienti;

•  sangerari de-a lungul tubului digestiv.

Motivul cel mai des intalnit pentru solicitarea acestei probe este depistarea posibilelor bacterii sau paraziti care ar putea infecta organismul. In sistemul nostru digestiv exista multe organisme microscopice care imbunatatesc digestia, dar uneori in organism patrund si paraziti care pot provoca afectiuni, cum ar fi anumite tipuri de diaree.

Dupa substantele pe care le contin, scaunele ofera informatii despre felul in care se produce absorbtia nutrientilor. Lipidele, de exemplu, in cazul unui organism sanatos, sunt absorbite total la nivelul intestinului gros. Daca analizele contin urme de lipide, atunci exista semne clare ale unei afectiuni.

Colectarea unei probe de scaun

Spre deosebire de celelalte analize, pentru aceasta proba poate fi colectata acasa de catre parintii copilului. Iata cateva sfaturi despre cum poti face aceasta operatiune:

•  pentru ca poate fi o treaba destul de "murdara", foloseste manusi si spala foarte bine atat mainile tale, cat si pe cele ale copilului dupa ce operatiunea s-a incheiat;

•  foloseste un dispozitiv facut din plastic care se poate fixa pe colacul toaletei sau chiar pe fundul copilului, atunci cand acesta este prea mic sa comunice; astfel proba nu va fi contaminata; daca proba a fost contaminata atunci este necesara colectarea unei alte probe;

•  o alta modalitate poate fi plasarea unei pungi deasupra colacului toaletei; proba trebuie apoi mutata intr-un recipient de plastic, etansabil.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, probele ar trebui duse imediat la laborator. Daca acest lucru nu este posibil, atunci proba ar trebui pastrata la frigider. Cand proba parvine laboratorului aceasta este fie analizata imediat, fie depusa intr-un lichid special menit sa conserve eventuale bacterii si paraziti.

In cele mai multe cazuri, bacteriile si parazitii sunt detectate dintr-o singura proba, dar este posibil sa fie nevoie de mai multe. In acest caz, medicul iti va comunica numarul necesar de esantioane. Rezultatele unei astfel de analize ar trebui sa va fie trimise in trei – patru zile, desi identificarea unor anumiti paraziti poate dura si mai mult.

In cazul nou-nascutilor sau a copiilor foarte bolnavi se testeaza probele obtinute pe o bucata de panza de catre asistente sau medic. Daca un copil sufera de mai mult timp de diaree, in  afara de paraziti, probele mai pot contine si oua ale parazitilor. Daca  medicul suspecteaza o infectie provocata de paraziti sau ouale acestora, iti va oferi un recipient cu un lichid special care sa conserve parazitii.


Simona Chiric
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum