Coronavirus Update

Sfera sexualitatii infantile

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un baietel de aproape 6 ani, ii va implini in decembrie. De mic a fost atras de fete mai frumoase carora vroia sa le puna mana pe burtica, pe fund si pe sani. Eu nu m-am ferit de el prin casa in ideea de a nu fi curios si m-a vazut si goala si este foarte curios sa vada el cum arata organul sexual la femei. A mai incercat si prin parc sa-i dea chilotii jos unei fetite si i-am explicat ca nu este frumos ce a facut. Bineinteles ca la inceput ne-am amuzat pe tema cuceririlor lui, dar ma gandesc ca ar trebui s-o luam in serios. In urma cu 2 saptamani am iesit la masa 7 adulti, 1 copil, toti cunoscuti, o singura fata era noua pentru el. I-a placut de ea si cu foarte mult tact a reusit sa obtina ce si-a dorit. A inceput intai cu priviri fixe, calde, apoi a reusit sa obtina un loc langa ea, o manca din priviri, se dadea usor, usor mai langa ea pana a rugat-o sa-l ia in brate. Altfel, cand ma vede dezbracata prin casa cu foarte multa caldura ma pupa pe burtica, ma mangaie. De curand, practic asta m-a ingrijorat, i-a cerut menajerei sa-l lase sa-i puna mana pe sani, nefiind prima data insa. Ea l-a dus cu vorba, dar el a fost foarte insistent dar si rabdator. De unde uneori imi zice sa gasesc o menajera mai frumoasa, acum a vrut sa-i puna mana pe sani. La un moment dat el a zis ca nu mai rezista si si-a dat pantalonii jos sa-i arate ca are putulica mare. Vedeti, el a facut legatura cu dorinta de a-i pune mana pe sani cu faptul ca i s-a sculat putulica. L-am intrebat ce simte el cand puna pe sani si a zis ca simte o bucurie in stomac. Altfel este un copil absolut normal, plin de energie un copil foarte iubit, dar nu rasfatat prea tare, un copil pe care am incercat sa-l crestem mai liber, sa-si exprime personalitatea. Astept de la dvs. un semn: o fi de rau sau este o pornire normala si cum ar trebui s-a tratam, cu indiferenta sau cu fermitate, incercand sa-i explicam ca asemenea lucruri nu se fac.
Existenta unei sexualitati infantile, cu caracter natural, este astazi o certitudine demonstrata stiintific. Omul sanatos se naste sexuat si paraseste scena vietii in aceeasi postura cu precizarea ca etapele de dezvoltare difera ca intensitate in ce priveste interesul pentru sfera sexualitatii.

Elementul definitoriu (dar nu singurul) in acest lung proces este hormonul numit testosteron. Prezenta lui in proportie mai mare va genera aparitia pe lume a unui baietel si nu a unei fetite. Rolul lui este foarte important in prima faza pentru stabilirea sexului dar si a identitatii psiho-sexuale a copilului. Testosteronul este produs in principal de catre testicule la baieti dar si fetele proceseaza acest hormon in cantitati mult mai mici. Activitatea  de producere si secretie a testosteronului incepe insa in jurul varstei de 9-11 ani. Pentru ce, va puneti intrebarea, acest excurs biologic?  
Pentru a sublinia faptul ca acest comportament tipic masculin (de care testosteronul este raspunzator) de seducator si cuceritor la aceasta varsta (6 ani) are mai mult componente dobandite, invatate, decat biologice, genetice.

Copilul mic are intotdeauna o mare trebuinta de a fi in centrul atentiei adultilor. Prin aceasta el isi satisface multe alte nevoi legate de siguranta, supravietuire si dezvoltare. Exista posibilitatea ca el sa fi invatat ca acest comportament sexualizat prematur este modalitatea prin care isi poate satisface aceasta nevoie de a fi in centrul atentiei.
In sine nu este ceva negativ daca nu este singura cale de a atinge acest deziderat. Atat timp cat sfera preocuparilor copilului cuprinde toate celelalte activitati specifice varstei si nu se focuseaza predilect spre sexualitate nu vad nici un motiv de ingrijorare. Aveti grija totusi ca micutul sa nu fie suprastimulat in legatura cu sexualitatea si sa faceti diferentele necesare intre libertate si libertinaj. O latura importanta a sexualitatii este intimitatea si aceasta, intradevar, este destul de greu sa fie invatata de un copil de aceasta varsta.
Pentru mai multe lamuriri, daca este cazul, consultati un psiholog specializat.

Mircea Raslescu
Psiholog - Psihologia copilului si adolescentului
Cabinetul Alter Ego  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum