Clickmed
programare rapida la medic

Copilul meu refuza sa invete!

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul meu (baiat - 10 ani) refuza categoric sa invete. Nu vrea sa se concentreze, sa fie atent la ore. Imi spune clar ca el vrea doar sa se joace si ca nu vrea sa invete. Este superficial atunci cand isi face temele sau cand da test. Vede ca a gresit la un exercitiu dar nu vrea sa se verifice si sa-l refaca. Este foarte activ, pot spune agitat. L-am dat la tenis... Unde am gresit ca mama si ce trebuie sa fac de acum incolo. Ce sfat imi puteti da ca sa-l fac sa inteleaga ca este important sa inveti.




In urma celor scrise de dumneavoastra va sfatuiesc sa incercati sa descoperiti cam care ar fi cauzele ce stau in spatele acestui refuz al copilului dumneavoastra de a invata.

Poate ca in spatele acestui refuz stau mai multi factori si nu tine totul de importanta invataturii in ziua de azi. Lasati la o parte vina pe care o atribuiti dumneavoastra ca mama, pentru ca aceasta nu va aduce nici o solutie.

Verificati daca in spatele acestui refuz al copilului de a invata, de a fi atent la ore nu sta un deficit de atentie, poate o incapacitate de concentrare a atentiei. Asa cum spuneti copilul dumneavoastra este agitat, poate aceasta agitatie avea la baza o nestatornicie a atentiei?

Totodata, chiar daca acum sunteti dezamagita de rezultatele scolare ale copilului, va sfatuiesc sa evitati  blamarea copilului, sa evitati pe cat posibil sa adoptati o pozitie agresiva fata de acesta. Puteti de altfel sa lucrati mai mult acasa cu copilul, incurajandu-l mereu si laudandu-i succesele pe masura.

O atitudine mult prea toleranta fata de copil nu este de folos, incercati sa stabiliti niste reguli foarte clare legate de timpul de joaca si cel de invatat, astfel incat finalizarea temelor sa conditioneze si joaca.

Puteti apela in acest sens la recompense si pedepse, astfel incat copilul dumneavoastra sa stie exact care va fi consecinta faptelor sale.

In legatura cu importanta invataturii in ziua de azi va sfatuiesc sa purtati o discutie serioasa, ca intre doi adulti, cu copilul dumneavoastra, sa ascultati cu calm ce are de spus, si sa contraargumentati cele spuse de el.

Incercati pe cat posibil sa cresteti motivatia acestuia pentru invatatura, oferindu-i drept exemplu persoane care au reusit in viata din astfel de motive.

Consultati-va cu invatatoarea si impreuna cu aceasta stabiliti un plan pentru atragerea copilului in cat mai multe activitati scolare.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro




  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum