Coronavirus Update

Copilul meu fumeaza!

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul nostru de 11 ani, tocmai a recunoscut ca a fumat dupa ce tatal sau a gasit in scrumiera, chistoace (pe masa de afara din curte), iar in ultimele saptamani el a tot golit scrumiera, dar credeam ca o face pentru ca vrea sa fie dragut. L-am intrebat daca fumeaza dupa ce tatal lui a devenit suspicios in aceasta privire. A spus adevarul si a spus ca a fumat doar cateva chistoace. Ce ne sfatuiti sa facem?
Va sfatuiesc sa priviti lucrurile cu ingaduinta si intelegere iar pe copil cu aceeasi dragoste si respect ca pana acum. Eventual cu umor: Nu ai crezut ca fumul de tigara e inecacios si are gust amar dar ma bucur ca acum te-ai convins!

Nu dati amploare subiectului, priviti-l ca pe un fapt divers, ca pe o testare necesara.

In universul oricarui baiat exista un zeu, un erou, si acela de cele mai multe ori este propriul tata. Dar eroii fac numai lucruri acceptate social, numai fapte de care si ei si societatea sunt mandri. Cum ramane cu fumatul in acest caz?

Pentru a se putea dezvolta si evolua normal si armonios, in sensul de a deveni siguri de propria identitate, stapani pe propria viata, este necesar ca parintii sa fie demitizati, ei fiind cei care ajuta copilul sa inteleaga ca sunt oameni, ca acestia pot si gresi fara ca valoarea lor sa fie pusa la indoiala. Nu tot ce face tata sau mama ar trebui urmat!

Fumatul este in primul rand un atribut al masculinitatii, tata fumeaza, probabil si colegii au incercat desi este interzis. Daca mai luam in considerare si curiozitatea specifica varstei va puteti intreba cum de a incercat atat de...tarziu!

Important este ca baiatul sa stie ca nu tot ceea ce fac altii este benefic sanatatii, ca in mare majoritate fumatorii sunt personalitati cu accente de dependenta, ca dependenta provine din nesiguranta si ca va veni timpul cand el singur va decide daca va fuma sau nu.

In ce priveste aceasta decizie, cu siguranta va fi una sanogena atat timp cat adolescentul va fi in posesia propriului sistem de valori si convingeri, bine conturat si structurat cu participarea sa nemijlocita.


Mircea Raslescu
Psiholog - Psihologia copilului si adolescentului
Cabinetul Alter Ego  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum