Clickmed
programare rapida la medic

Primii pasi spre lumea din afara familiei

In gradinita copilul incepe sa dobandeasca independenta fata de familie si renunta treptat la deprinderile de bebelus. Dar cum sa faci asta cand parintii si mai ales bunicii "ii canta in struna", alintandu-l si uitand uneori ca exista anumite limite peste care copilul nu e bine sa treaca? Cum vin copiii la gradinita (desigur nu toti, dar multi dintre ei)? Cu multe deprinderi de bebelusi. De exemplu se intampla ca la trei ani copiii sa suga inca din biberon si suzeta sau sa nu manance singuri. De ce? Pentru ca parintii considera ca din mila nu trebuie sa dezobisnuiasca pruncul de aceste obiceiuri (copilul plange si nu suporta).

Ce trebuie sa inteleaga parintele?
Copilul trebuie lasat si indrumat sa traiasca, sa deprinda si sa asimileze notiunile corespunzatoare varstei lui, stiut fiind faptul ca fiecare varsta are limite de minim si maxim conform carora copiii nostri sunt apreciati. Astfel, timpul trece, vine clasa intai si  atunci ne punem intrebarea: "Este pregatit copilul nostru pentru scoala?" Aici trebuie luate in calcul toate notiunile acumulate de acesta, pornind de la activitatile didactice (cunoasterea mediului, dezvoltarea limbajului, activitatile matematice, abilitatile practice, educatia plastica, etc.) si ajungand la deprinderile legate de igiena proprie in colectivitate (utilizarea toaletelor fara ajutor, necesitatea spalatului pe maini inainte de masa etc.) si cele legate de disciplina.

In schimburile de experienta pe care le-am facut in fiecare an intre grupa pregatitoare si clasa intai, am aflat ca la intrarea in clasa intai exista inca doua categorii de copii: cei care au facut gradinita si parcurg fara efort prima clasa si cei care au crescut liber, dar care din pacate, in majoritatea cazurilor au si mintea "libera" de notiuni didactice, educationale, disciplinare etc.

Replicile celor din urma suna cam asa: "Nu pot sa stau sau nu vreau sa stau in banca", "M-am plictisit", "E prea greu pentru mine", "De ce nu mai pot sa ma joc tot timpul?", "Nu stiu ce e aia autoritatea invatatoarei", "Nu-mi pasa", "N-ai ce sa-mi faci" si culmineaza cu dorinta de a nu mai merge la scoala.

Retineti!

  • Parcurgerea completa a gradinitei este utila, din toate punctele de vedere, trecand prin toate grupele ei: mica, mijlocie, mare, mare-pregatitoare.

  • Este obligatoriu si nu preferabil sa alegem o gradinita acreditata care impune o programa conform careia copilul urmeaza sa se dezvolte intelectual si motric, evitand astfel haosul didactic.

  • Alegeti in mod obligatoriu o gradinita care sa aiba mult spatiu destinat jocurilor in aer liber (gradini amenajate care sa atraga copilul in natura).

  • Este preferabila o gradinita care are mai multe activitati optionale sau extra curriculare, cum ar fi sporturile (tenis, ski, patinaj, echitatie, dansuri, inot etc.) care dezvolta fizic copilul si ii sporesc performantele intelectuale, ii consuma surplusul de energie si in final il relaxeaza.

  • Este preferabila o gradinita cu bucatarie proprie care sa aiba un meniu calculat pe calorii, un meniu variat, gustos si sanatos "ca la mama acasa".


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum